Други век – Драган Мићановић

У изузетној генерацији глумаца која је средином деведесетих година прошлог века бљеснула на нашем филмском небу (Сергеј Трифуновић, Небојша Глоговац, Ненад Јездић) сасвим посебан и по могућностима и по дометима је Драган Мићановић.

Он се узвишеном глумом и продуховљеном појавом на почетку филмске каријере наметнуо снажним драмским улогама у филмовима "Тамна је ноћ" и "Убиство с предумишљајем" које су га промовисале као правог глумачког аристократу спремног на најделикатније глумачке подухвате. То доказује и поетском улогом у филму Пурише Ђорђевића "Танго је тужна мисао која се плеше" после кога је тумачио главне улоге у Шотрином "Лајању на звезде" и крвавој комедији Ђорђа Милосављевића "Точкови".
Каријеру наставља у Лондону. Најпре у Шекспировом "Глоб тетатру", затим на телевизији а онда и на филму малим улогама код великих редитеља као што су Џоел Шумахер, Џејмс Ајвори а нешто касније и Гај Ричи. Без обзира колика му је улога, карактеристично за Мићановићево учешће у међународним пројектима је што је свакој од њих био максимално посвећен и што је глумачки био равноправан са великим именима светског филма. То се најбоље види у "Кориолану" Рејфа Фајнса. Повратак кући доноси му главну улогу у "Мотелу Нана" и у хорору "Мамула" после кога ће снимити још неколико филмова страве и ужаса.
У емисији "Други век" Драган Мићановић говори о својим најбољим филмским улогама, о жељи да снима још комедија, о томе како му је позориште, у коме је постигао скоро све, помогло да се искаже на филму.
Посебан одељак су сећања на енглески део каријере као и размишљање о глумачкој посебности која колико може да помогне толико и одмаже глумцу и његовој каријери. Иако тренутно снима више него икада, Драган Мићановић се тек нада великим филмским улогама и не крије шта би и кога највише волео да игра.

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић, сниматељ Федор Мунижаба, монтажерка Милица Живојиновић. 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се