Чизмаши, 11-12

Вечерас су на програму 11. и 12. епизода (20.18 и 21.14 часова) Играна ТВ серија "Чизмаши", заснована према антологијском роману академика Драгослава Михаиловића, једног од најзначајнијих српских писаца.

"Чизмаши" су снажна лирска прича о нижем официру бивше југословенске војске Жики Курјаку (тумачи га млади глумац Миодраг Драгичевић којем је ово прва улога), од детињства у рударском завичају, преко војничких дана, до тешке депресије, затвора и велеградске луднице. Курјак је оличење људске доброте, која бива спутана и нарушена околностима у које га живот баца. Кроз потресну причу о нареднику Жики Курјаку и његовом животном путу преламају се неке од кључних историјских околности 20. века, као и судбина јуначке српске војске која постаје део новог система након уједињења и коју тај систем лагано разједа остављајући појединцима да се за њу истински боре и спрече неминовни распад. Роман "Чизмаши" је, 1983. године, добио НИН-ову награду за роман године, а 1984. био је најчитанија књига у традиционалној анкети Народне библиотеке Србије. Овај роман представља језички бисер српске литературе, који је сценаристички за потребе телевизије адаптирао Ђорђе Милосављевић, један од најбољих и најнаграђиванијих домаћих писаца и сценариста.

Млади рудар, Живојин Станимировић, који још од детињства има надимак Жика "Курјак", јер је свом другару Момчилу у тучи одгризао део увета, сазнаје преко огласа у "Политици" да се траже нови регрути за официрску школу. И поред очевог противљења, Жика одлази на регрутацију и бива примљен. Успешно завршивши пешадијску обуку, Жика са својим пуком одлази у Ћуприју где добија чин поднаредника. Тамо упознаје свог новог командира, Чичу Миљковића, који му постаје узор...Улоге тумаче: Миодраг Драгичевић, Александар Берчек, Слобода Мићаловић, Миодраг Радоњић, Младен Совиљ, Милош Тимотијевић, Александар, Ђурица, Небојша Миловановић, Богдан Диклић, Горан Шушљик, Драган Бјелогрлић, Љубомир Бандовић, Предраг Мики Манојловић...

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара