РТС Лаб: Дајте ми један Лаб

Мирис печеног хлеба, звук пуцања корица, али и питање – да ли знамо шта једемо? Од првих цивилизација до лабораторија будућности, у овој епизоди РТС Лаба причамо о хлебу, намирници која нас је спојила и променила свет. Од квасца до глутена, од египатских пећи до модерних пекара – хлеб није само храна, већ научни феномен. Шта заправо уносимо кад једемо хлеб, и зашто су неке врсте бољи избор од других? Гошћа РТС Лаба била је проф. др Светлана Станишић, научница која се бави физичком хемијом, али и ширим питањима исхране, екологије и здравља.

РТС Лаб: Дајте ми један Лаб РТС Лаб: Дајте ми један Лаб

Кроз пећи Блиског истока, златна поља Европе и пиринчане равнице Азије, пратимо причу о хлебу – од зрна до стола. Шта све хлеб говори о друштвима, традицијама, па и о различитим верама? Истражујемо традицију хлеба. Наравно, када говоримо о хлебу, морамо споменути и чесницу. У српској кући, чесница заузима централно место празничне трпезе.

РТС Лаб је изучавао аутоимуну болест целијаклију, која настаје као реакција на глутен, протеин присутан у пшеници, ражи и јечму. Иако се често повезује са пробавним сметњама, она може утицати на функционисање читавог организма.

 

Емисију су водили Виктор Маневић и Иванка Јоксимовић.

Уредница емисије је Јована Џамбић.

 

Производња: РТС Наука

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом