Сто година балета у Народном позоришту: Мајстор и играчи, 2-4

У другој епизоди названој ,,Мајстор и играчи” видећете и осетити причу о Димитрију Парлићу, најзначајнијем кореографу свог времена, али и балетском играчу врхунског квалитета који је, заправо, начинио идентитет београдске игре аутентичним и јединственим.

Сто година балета у Народном позоришту: Мајстор и играчи, 2-4 Сто година балета у Народном позоришту: Мајстор и играчи, 2-4

У овом разматрању историје игре код нас, примећујемо и одлазак руских уметника, који су поставили и усмерили развој балета у нашим крајевима - чак бисмо ову епизоду могли да назовемо - Руси одлазе. Но, стицајем историјских околности, створили су се услови и простор за развитак наше, југословенске, београдске аутентичне креације, продор јединстваног талента, у обличју Мите Парлића.

Са Маријом Јанковић-Шеховић путоваћемо бајковитим простором игре и Парлићевих мајсторија, а својим искуством и знањем помоћи ће нам Константин Тешеа, један од изванредних уметника нашег балета. Централна тема биће прича о мушкарцима у балету - често овлаш интерпретирана, помало скрајнута и споредна. Но, оба Константина, у овој епизоди Тешеа а касније Костјуков, помоћи ће нам да боље разумемо овај феномен.

 

Реприза , 07.мај у 00:30 и 08:30

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара