РТС Лаб: Сима Лозанић витез српске науке

Имао је многа звања, и још више знања. Био је научник, професор, ректор Велике школе и први ректор Београдског универзитета, али и дипломата, министар народне привреде и иностраних дела, посланик Kраљевине Србије у Лондону, учесник свих ратова његовог доба. Најзначајнији српски хемичар, академик Сима Лозанић (1847–1935), био је водеће име научне елите која је у последњим деценијама 19. века највише утицала на промене у Србији, започињући тако златни период младе српске државе.

РТС Лаб: Сима Лозанић витез српске науке РТС Лаб: Сима Лозанић витез српске науке

У емисији причамо о истинском витезу српске науке, који је чврсто веровао да од науке зависе и опстанак и развој једног друштва.

Дао је огроман допринос обликовању хемијске терминологије и данас важеће номенклатуре. Био је ангажован и за испитивања руда и фалсификованог новца.

Дипломатске активности и контакте Лозанић је често користио како би се консултовао о питањима народне привреде и могућностима унапређења њених појединих сегмената.

Велики визионар и врстан познавалац прилика свог времена, сва своја знања и звања стављао је у службу просперитета отаџбине.

Аутор емисије је Јована Ћирковић.

Уредник емисије је Мирјана Николић.

 

 

Реприза , 01.мај у 02:30 и 10:30

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара