Час анатомије: Наслеђе господара планете

Пре 12.000 година, људска врста почела је да припитомљује биљке и животиње и прилагођава их себи и своме развоју. Био је то почетак цивилизације. Планета на којој живимо, дакле, дуго је опстајала без људи, векови цивилизације много су краћи од њеног постојања у Сунчевом систему. Данас, када homo technicus увелико корача трећим миленијумом, док се чињеница вештачке интелигенције потврђује из дана у дан, научници, геолози пре свих, упозоравају на еру антропоцена која увелико мења еко-систем. Тако се савремени човек нашао на прекретници између наде у цивилизацију технички напреднију од свих претходних до сада и неизвесности опстанка те цивилизације.

 Час анатомије: Наслеђе господара планете Час анатомије: Наслеђе господара планете

Ново издање емисије Час анатомије поставља питања: шта је савремени човек сачувао од свог цивилизацијског наслеђа, а шта може неким будућим цивилизацијама да остави у наслеђе? хоће ли избледети ,,запис у камену” а почети ера неких неизвесних трагова које, у некој далекој будућности, неће имати ко да следи? ко су и какве су нарави господари планете данас?

О томе ће у емисији разговарати теолог Растко Јовић и оријенталиста Денис Башић, аутор романа о филозофу Максу Штирнеру, једним од претеча егзистенцијализма и индивидуалистичког анархизма.

 

 

Реприза , 11. април у 00:21 и 08:12

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво