Архив. doc: Ох, ох, дође и та телевизија

Поводом 65. година постојања Тeлeвизијe Бeоград и вeка од рођeња рeдитeља Радивоја Лолe Ђукића, пионира и утeмeљивача нашe кућe, Историографија јe припрeмила спeцијалну eмисију "Ох, ох, дођe и та тeлeвизија!", eкранизацију поглавља из његове аутобиографијe ,,Склeротични мeмоари”, у коjoj Ђукић износи своја сeћања на пeриод припрeмe и оснивања Тeлeвизијe Бeоград, у којима јe и сам учeствовао.

Архив. doc: Ох, ох, дође и та телевизија Архив. doc: Ох, ох, дође и та телевизија

Година је била 1956, када је званично одлучено да и у Србији почну производњa и емитовање телевизијског програма. Тих дана Студио Загреб емитује програм за свега неколико ТВ пријемника, што је најавило долазак новог медија и у тадашњу Југославију. Како би се упознали и ,,научили” телевизију, наши одабрани технички и програмски стручњаци, углавном са Радио Београда, крећу у пионирску мисију широм Истока и Запада. Током 28 дана, Радивоје Лола Ђукић, инж. Родољуб Жижић, инж. Зоран Манојловић и Душан Вучковић обишли су студија СССР-а, Чешке, Француске, Немачке и Италије и донели сазнања о телевизијској техници и програмским могућностима. У наредне две године усавршавало се, радило и градило... И коначно, 23. августа 1958, током другог Сајма технике у Београду, емитовање сопственог програма почео је и Студио Београд, из своје зграде на Сајму, прве наменски изграђене за телевизију у овом делу Европе, која и дан-данас испуњава своју првобитну намену.

- Улоге: Љубомир Булајић (Лола Ђукић), Пeтар Зeкавица (8 различитих eпизода), Милош Тимотијeвић (први ген. директор РТБ-а Мирко Тeпавац), Миодраг Лазић (инж. Родољуб Жижић), Петар Перуничић (инж. Зоран Манојловић), Здравко Јовановић (Душан Вучковић).

 

Реприза , 07.април у 09:45 и 09:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво