Пролеће у прашкој школи, 1-3

Три епизоде документарне серије ,,Пролеће у прашкој школи” увешће гледаоце у причу о једној познатој фотографији и њеном аутору, о цензури и аутоцензури, о изазовима и страховима у турбулентном времену прашког пролећа и војне интервенције СССР 1968. године у тадашњој Чехословачкој. Своје виђење ових догађаја, са дистанцом од педесет година, дају филмски аутори који су у то време студирали на ФАМУ у Прагу, а касније, када су почели да реализују своја филмска остварења у кинематографији некадашње Југославије, сврстани су у ,,чешку школу” , која је изнедрила неке од најзначајнијих филмова земље која више не постоји.

Пролеће у прашкој школи, 1-3 Пролеће у прашкој школи, 1-3

Прва епизода почиње реченицом сниматеља Предрага Поповића: ,,Када сам у прашкој мртвачници фотографисао Јана Палаха 19. јануара 1969. године, његово лице било је жуто.У наставку се учесници, тадашњи студенти филмске академије ФАМУ у Прагу, присећају њиховог одласка из тада много либералније СФРЈ у Чехословачку 1965. године. Била је то земља у потпуном сивилу реалног социјализма, чланица Варшавског пакта, под директним надзором СССР, али и земља са богатом културом.

 

Онда се 1968. године десило прашко пролеће са таласом демократије и слободе које је, предвођено тадашњим председником Александром Дубчеком, све променило и дало Чесима и Словацима наду у боље сутра и веровање у ,,социјализам са људским лицем”.

 

 

Реприза , 07.април у 06:30 и 14:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво