Ex libris: Перфектан дан за банана рибе

Ангажована, аутентична и ауторска, драмска серија Ex libris, редитеља и сценаристе Драгана Маринковића представљала је, на Телевизији Београд, књиге најпознатијих светских писаца, међу којима су Г. Г. Маркес, Селинџер, Едгар Алан По, Џорџ Орвел. Начин на који је серијал био осмишљен и остварен оставио је траг у друштвеним и уметничким круговима стекавши култни статус. Инсценације и реторика сваке од епизода мењали су се у зависности од визије аутора, али теме које серијал Ex libris обрађује, постају и актуелна дешавања или догађаји који знатно утичу на друштво тог доба.

Тако серијал прати изградњу блокова на Новом Београду, истражује феномен тада популарне филмске трилогије Звездани ратови или покушава да оживи интервјуе о којима се причало, на пример разговоре чувене новинарке Оријане Фалачи у интерпретацији Соње Савић.

Драган Маринковић је дипломирао филмску и ТВ режију на Факултету драмских уметности. 

Аутор је играних филмова (Нека чудна земља, Диши дубоко, Византијско плаво, Бумеранг, Пијавице…), бројних драма и телевизијских серија. Пројекти у којима је учествовао као сценариста или редитељ, приказивани су на фестивалима широм света.

Од 1985. године био је запослен као уредник и редитељ у Научном програму, затим као одговорни уредник Еколошке секције Академије филмске уметности и науке Србије, а након тога је био и уредник у Редакцији драмског и домаћег серијског програма Радио Телевизије Србије. 

 

Перфектан дан за банана рибе је адаптација Селингерове приповетке на оригиналан начин представља ово дело. Тема самоубиства која је нит-водиља ове епизоде Ex libris-а биће обрађивана на два начина: Кроз адаптацију и након тога у стручној анализи овог феномена. Саговорници у емисији су психолози: Жарко Требјешанин, Лепа Млађеновић, Миклош Биро.

Аутор: Владимир Јеленковић

Производња: 1984.

 

 

Реприза , 11. март у  06:10 и 14:10

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво