Позив на путовање: Митови америчког континента, 1. део

„Позив на путовање” је дводелна серија која приказује неке од најупечатљивијих светских рута и дестинација. Прва епизода „Митови америчког континента” води нас преко легендарне Руте 66, све до дуванских поља Кубе. 

Позив на путовање: Митови америчког континента, 1. део Позив на путовање: Митови америчког континента, 1. део

Рута 66 је симбол слободе и авантуре у америчкој популарној култури и представља легендарни амерички ауто-пут који се протеже од Источне до Западне обале Сједињених Америчких Држава. Ова славна рута постала је синоним за путовање, откривање нових дестинација и авантуру. Инспирисала је бројне песме, филмове, књиге и телевизијске емисије и постала културни феномен. Рута 66 симболизује амерички сан и дух истраживања током времена велике депресије али и касније, у периоду индустријског просперитета. Данас, иако претежно замењена модерним аутопутевима, Рута 66 остаје симбол прошлих времена и носталгичне жеље за путовањем дуж пространих пејзажа. 

 

Након Руте 66 селимо се на дуванска поља Кубе. У сенци могота, заобљених крашких формација карактеристичних за ово климатско подручје, налазе се веома плодна и обрадива поља на којима се узгаја најквалитетнији дуван на свету. Култивисање ове драгоцене биљке преноси се са генерације на генерацију, а сваки корак у процесу обраде дувана изводи се ручно. Кроз епизоду Митови америчког континента сазнаћемо нешто и о узајамости радника са земљом, њиховим односом према фабрикама за обраду и повезаности са самом биљком дувана.

 

Реприза , 06. март у 07:30 и 15:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво