Заводљива телевизија: ТВ серија „Вук Караџић“

Серија ,,Вук Караџић” снимљена је 1987. године, на 200. годишњицу рођења Вука Караџића, према сценарију Милована Витезовића и у режији Ђорђа Кадијевића. Била је више од серије о једној важној личности из наше историје, о великој епохи националне и културне револуције кроз коју промичу историјске личности од Карађорђа, преко Доситеја Обрадовића, Гетеа, Бранка Радичевића, па до кнеза Михаила и кнеза Александра Карађорђевића.

Заводљива телевизија: ТВ серија „Вук Караџић“ Заводљива телевизија: ТВ серија „Вук Караџић“

Снимана амбициозно, пуне четири године, серија ,,Вук Караџић” је завредила и велику пажњу у свету поставши прва серија тек засноване телевизијске баштине Европе, одушевљавајући европску и бројну светску публику. И данас важи за узоран пример велике игране серије из епохе.

Снимана је широм Југославије, али и Европе, на свим аутентичним локацијама на којима је Вук оставио траг; уз огромну екипу стварана је двадесетдвочасовна телевизијска сторија о великану, подељена у 16 епизода.

На предлог књижевникаУмберта Ека серија је добила награду Гран-при Европе на фестивалу у Риму. Сматра се једном од најбољих ТВ серија снимљених на овим просторима.

О изузетним вредностима серије, о сценарију, о лепоти ликовног језика, о личности и делу Вука Караџића, о снимању говоре: Ђорђе Кадијевић, редитељ, Мики Манојловић, глумац, проф. др Бошко Сувајџић, професор Филолошког факултета у Београду и Мирољуб Стојановић, филмски критичар.

Уредник и сценариста Лидија Божић

 

Реприза , 14. фебруар у 04:00 и 12:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво