Читај ми!

Уметничке збирке Њујорка

Ако је веровати Скоту Фицџералду, кад угледате Њујорк с моста Квинсбороу, сваки пут вам се учини да га видите први пут, тај град који обећава необуздане тајне и лепоте света. У време кад је Скот Фицџералд писао о Великом Гетсбију, америчком богаташу који је веровао у идеале љубави, богати Американци су реализовали другачије идеале - или снове - да попут књижевних јунака постану бесмртни. Захваљујући својим успешним финансијским подухватима, куповали су уметничка дела, која су завештали Њујорку, а која данас представљају светску културну баштину.

Уметничке збирке Њујорка Уметничке збирке Њујорка

У емисији представљамо једну од најлепших малих уметничких збирки - Колекцију Фрик - коју је основао индустријалац из Пицбурга Хенри Клеј Фрик. Она чува платна Рембранта, Вермера, Фрагонара и других мајстора старог света.

Још један богати Американац, Џеј Пи Морган, банкар, оснивач и власник компанија Ју-Ес Стил и Џенерал Електрик, оставио је Њујорку своју вредну колекцију која је претворена у библиотеку и музеј Морган, у коју је стала култура стара три хиљаде година. То је једина институција на свету која има три примерка Гутенбергове Библије, а раритет је и Јеванђеље из Линдауа, књига опточена драгим камењем и златом.

Историја Њујорка убрзаним корацима прешла је пут од колонијалног ропства до неолиберализма. О тим разноликим догађањима сведочи Њујоршко историјско друштво, у коме се налазе документи и предмети из историје тог града, али и целе Америке.

Уредник: Неда Валчић Лазовић

 

Реприза 20. децембар у 08:00 и 15:35

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво