Читај ми!

Фестивал у Рокамадуру - Волфганг Амадеус Моцарт: Миса бревис, 4-5

Фестивал у Рокамадуру еминентни је фестивал духовне музике. Захваљујући аутентичном средњовековном окружењу сачуваних катедрала и капела овог француског града, публика је у могућности да се диви сакралној музици и ужива у историји дугој вековима.

 Фестивал у Рокамадуру - Волфганг Амадеус Моцарт: Миса бревис, 4-5 Фестивал у Рокамадуру - Волфганг Амадеус Моцарт: Миса бревис, 4-5

Миса бревис је термин који означава кратку мису, тачније кратку композицију за литургијску службу католичке мисе. Овај сакрални музички облик обично укључује основне делове мисе, попут Кирије, Глорија, Кредо, Санктус и Агнус Деи, али је мањих размера у поређењу с опсежнијим мисама. Главна карактеристика жанра такозваних миса бревис - музичког облика кратких миса, јесте њена концизност и складна структура, често смањен број ставова и коришћење једноставнијих музичких облика. Моцартове композиције за Миса бревис допринеле су развоју овог сакралног музичког формата. Његова вештина комбиновања вокалних и инструменталних елемената, као и способност приближавања емотивних и духовних димензија, истиче се у овим делима. Његова музика често показује дубоко разумевање литургијског текста и способност преношења духовне поруке кроз музички језик.

На Фестивалу у Рокамадуру, изведена је Моцартова Миса бревис у Еф-дуру, КВ 192 под вођством чувеног диригента Ервеа Никеа, у извођењу ансамбла Le Concert Spirituel.

 

Реприза , 26.април у  03:47 и 11:47

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво