Читај ми!

Путовање у Иран

На позив Културног центра Амбасаде Исламске Републике Ирана у Београду, упућен Радио-телевизији Србије, уредница Ранка Јакшић и сниматељ Никола Ђуровић путовали су у Иран као гости Министарства Ирана за културно наслеђе, туризам и занате.

   Путовање у Иран Путовање у Иран

Идеју да се иранска прошлост и садашњост доживе очима представника страних телевизијских, продуцентских и новинских кућа и пренесе свету, осмислила је Организација за исламску културу и односе с јавношћу у Техерану. Тако је настала путописна емисија ,,Путовање у Иран” у којој ће гледаоци имати прилику да виде град Исфахан, историјско седиште Ирана, некадашњу престоницу Персије, која представља, са својим бројним здањима - џамијама, палатама, мостовима, прави бисер градитељства. Обиласком Исфахана преплићу се слике прошлости и садашњости. Шетња кроз лавиринт улица Базара изгледа као шетња кроз славну персијску прошлост. На реци Зајанде, сачувани су мостови из средњег века на којима се данас окупљају породице и млади људи како би се у хладовини мостовских павиљона склонили од јаких врућина.

 

У Исфахану се налазе најграндиознија дела исламске архитектуре. Meђу њима је Шахова џамија на чувеном Имамовом тргу, једном од најлепших и највећих тргова на свету, који је стављен на Унескову листу светске баштине.

 

Путовање се завршава кратким задржавањем у Техерану, где је екипа обишла Милад торањ, четврти у свету по висини, који представља понос модерног иранског градитељства.

Уредник: Ранка Јакшић

 

 

Реприза ,20. фебруар у 00:45 и 08:12

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво