Читај ми!

Заводљива телевизија: ТВ серија „Бањица“

Једно од најпотреснијих поглавља наше историје, страдање у београдском логору Бањица, овековечено је у истоименој играној серији Телевизије Београд.

Четвороделна серија ,,Бањица” настала је 1984. године, поводом 40-годишњице ослобођења Београда, а сценариста Синиша Павић базирао ју је на потресним исповестима преживелих логораша, као и на сачуваним историјским документима. У режији мајстора телевизијске режије Саве Мрмака и у извођењу плејаде глумаца попут Ивана Бекјарева, Ерола Кадића, Бранислава Циге Јеринића и Милоша Жутића, ,,Бањица” и данас представља врхунски пример историјске телевизијске драме и потресан документ о страдању током Другог светског рата.

О настанку серије, о пореклу и коренима зла, о историјским чињеницама, о продукцијским и уметничким дометима овог телевизијског дела, као и о култури сећања говоре: Синиша Павић, сценариста, др Бојан Јовановић, антрополог, др Александар С. Јанковић, историчар филма (ФДУ) и др Раде Ристановић, историчар, научни сарадник на Институту за савремену историју.

Уредник и сценариста Лидија Божић
Монтажер Марија Аранђеловић
Редитељ Иван Милановић

реприза,13.06 у 06:20 и 13.10

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара