Час анатомије: Бити Џејмс Џојс

Пре више од сто година, писац Џејмс Џојс објавио је роман Уликс. Да ли је овај светски познати роман и најчитанији роман, и где се укршта симболички капитал опуса једног писца са његовим стварним, суштинском знечењем?

Час анатомије: Бити Џејмс Џојс Час анатомије: Бити Џејмс Џојс

Ново издање Часа анатомије прати траг једног јубилеја који се у свету слави ових дана, али и током целе године. Говоримо о Џојсу и поводом Џојса. Од ране младалачке прозе, преко натуралистичке збирке прича Даблинци, модернистичког Портрета уметника у младости до експерименталног Уликса и најексперименталнијег Финегановог бдења, простире се Џојсов Магнум опус. Сви смо ми модерни изашли не из Џојсовог шињела, него из џојсовског кошмара, из џојсовског величанственог пораза, писао је Данило Киш. У чему се огледа његова победа а у чему његов пораз? Може ли се данас писати као што је Џојс писао, ко су његови читаоци данас и како се савременост односи према темама на којима почива његов јединствени литерарни опус, однос према Богу и религији, уметности, традицији и нацији, прогресу и урбаном, телу и телесном...

Гости Часа анатомије на ту тему су преводилац Зоран Пауновић, теоретичари књижевности Мина Ђурић и Новица Милић и филмски критичар и сценариста Саша Радојевић.

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић
Режија: Марко Шотра

 Реприза , 23. март у 00:01 

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено