Свет фотографије: Новинска фотографија, 9-12

Неки од најпознатијих фотографа 20. века, као што су  Анри Картије-Бресон, Роберт Капа, Брасаи и Виџи, дугују своју славу илустрованој штампи и промовисању њихових фотографија у до тада незамисливим тиражима. Партнерство између ауторске фотографије и популарне штампе омогућило је да фотографија постане водећи медиј 20. века.

Свет фотографије: Новинска фотографија, 9-12 Свет фотографије: Новинска фотографија, 9-12

Часописи који су почели да се појављују 1920-их, одвојили су се од рутине оних првих илустрованих, који су користили фотографију само као прилог уз текст. Са овим новим часописима, фотографије су постале примарни носиоци информација. Били су спектакуларни, доступни свима и залог истине - барем по изгледу.

Фотограф је постао посебан сведок, звезда у свом мање-више специјализованом пољу: Виџи у извештавању о злочинима, Роберт Капа у извештавању о рату и Брасаи у поетичном реализму.

Али у деценијама након Другог светског рата, фотографи су постали мање вољни да допусте све више конформистичким часописима да пројектуру своју вољу над њиховим сликама. Часописи су, на пример, слободно уређивали своје фотографије, преобликовали их или додавали натписе који су мењали њихова значења. Водећи фотографи - Роберт Капа, Роланд Сејмур и Картије-Бресон - почели су да се боре да њихове фотографије буду поштоване и сматране као самостална дела, а не као пуки сведоци догађаја.

 

Реприза, 03. април у 07:04 и 15:04

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено