Читај ми!

Свет фотографије: Новинска фотографија, 9-12

Неки од најпознатијих фотографа 20. века, као што су  Анри Картије-Бресон, Роберт Капа, Брасаи и Виџи, дугују своју славу илустрованој штампи и промовисању њихових фотографија у до тада незамисливим тиражима. Партнерство између ауторске фотографије и популарне штампе омогућило је да фотографија постане водећи медиј 20. века.

Свет фотографије: Новинска фотографија, 9-12 Свет фотографије: Новинска фотографија, 9-12

Часописи који су почели да се појављују 1920-их, одвојили су се од рутине оних првих илустрованих, који су користили фотографију само као прилог уз текст. Са овим новим часописима, фотографије су постале примарни носиоци информација. Били су спектакуларни, доступни свима и залог истине - барем по изгледу.

Фотограф је постао посебан сведок, звезда у свом мање-више специјализованом пољу: Виџи у извештавању о злочинима, Роберт Капа у извештавању о рату и Брасаи у поетичном реализму.

Али у деценијама након Другог светског рата, фотографи су постали мање вољни да допусте све више конформистичким часописима да пројектуру своју вољу над њиховим сликама. Часописи су, на пример, слободно уређивали своје фотографије, преобликовали их или додавали натписе који су мењали њихова значења. Водећи фотографи - Роберт Капа, Роланд Сејмур и Картије-Бресон - почели су да се боре да њихове фотографије буду поштоване и сматране као самостална дела, а не као пуки сведоци догађаја.

 

Реприза, 31. октобар у 02:55 и 10:46

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво