Фотодокументи_портфолио: Михаило Васиљевић

Од петка 10. јуна од 16.50 премијерно на РТС 3 емитујемо нову сезону серијала Фотодокументи_портфолио. У овој сезони биће представљен рад петоро фотографа: Михаила Васиљевића, Луке Кликовца, Срђана Вељовића, Катарине Радовић и Мие Ћук. Сезону отвара прича о начину на који Михаило Васиљевић промишља медиј фотографије.

Михаило Васиљевић је визуелни уметник фокусиран на фотографију. После Академије БК и Универзитета уметности усавршавање је наставио на докторским студијама историје уметности Филозофског факултета у Београду. Његове фотографије настају у оквиру дуготрајних пројеката посвећених истраживању друштвених феномена које препознајемо на различитим нивоима.
У првој деценији овог века, Михаило Васиљевић скренуо је пажњу јавности својим истраживањем породичних архива представљених у серијама под насловом "Р. В. најбоље зна" (2005-2012). Иза ових вишеструко повезаних радова стоје питања о природи, могућностима и значају фотографије као уметничког и друштвеног феномена.
Пред публиком многобројних самосталних и групних изложби нашле су се и серије фотографија Српска митологија (2005-2016), Транс. (2008-2018), Топографија Београда (2011-2018) и Нови новац (2011-2019) у којима Васиљевић прати трансформацију урбаног пејзажа и парадоксе транзиције, изграђујући јединствени фотографски мозаик нашег поднебља. У његовим рефлексивним серијама Фототуризам (2007-2021) и Ултимативна валута (2011-2021) питања екологије и политике допуњују формална визуелна истраживању пејзажа.
Како аутор сам истиче - наспрам локалног и глобалног, екологије и економије, вредновања и критиковања, фотограф гради посебну врсту погледа у који су уткани рад, знање, искуство и сензибилитет. За пажљивог гледаоца резултат оваквог погледа може постати аутентичан доживљај у времену.


Ауторка: Милица Лапчевић
Сниматељи: Милица Ђорђевић, Сретен Вуковић
Монтажа: Сретен Вуковић
Продукција: Филмарт, 2021.

Реприза: 11.06.2022 у 03:00 и 10:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво