Живот у окупираном Београду (1942-1944): Холокауст, 4-7

У четвртој епизоди документарне серије Живот у окупираном Београду 1941-44, Холокауст, саговорници, историчари и сведоци говоре о антисемитској пропаганди у окупираном Београду, формирању специјалних одсека полиције и Гестапоа за прогон и одвођење Јевреја на принудни рад и у логоре на Бањици, Топовским шупама и на Старом сајмишту.

Већ у првим данима окупације у Београду и окупираној Србији спроводе се нацистички антирасни закони, заплењује се јеврејска имовина а Јеврејима се забрањује употреба јавног превоза и ходање тротоаром.
Јевреји и Роми, који су умногоме поделили судбину са Јеврејима који су били затварани у логоре, служили су као резервоар талаца у спровођењу немачке казнене политике: педесет стрељаних талаца за једног немачког рањеног војника, и сто стрељаних талаца за једног немачког убијеног војника.

По проценту убијених Јевреја, Холокауст у окупираној Србији био је један од највећих у Европи.
У четвртој епизоди своја сећања и сазнања о Холокаусту у окупираном Београду износе: др Милан Кољанин, др Александар Стојановић, др Маја Васиљевић, Јосеф Жамбоки и Бранислава Ристовић.

Сценариста и редитељ Ненад Милошевић

Реприза , 06.јун у 00:01 и 08:01 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво