Читај ми!

Ђоковић је с Иванишевићем постао најбољи свих времена

Новак Ђоковић је прекинуо сарадњу с тренером с којим је постао најбољи тенисер на свету свих времена.

Ђоковић је с Иванишевићем постао најбољи свих времена Ђоковић је с Иванишевићем постао најбољи свих времена

Ђоковић и Иванишевић прекинули су петогодишњу сарадњу, а у том периоду српски тенисер је освојио 24 титуле, од чега чак девет у гренд слем категорији, укључујући и Вимблдон 2019. године када се хрватски стручњак прикључио Новаковом тиму.

Подсећања ради, Ђоковић је пропустио три гренд слем турнира - Аустралијан опен и Ју-Ес опен 2022. године, али и Вимблдон 2020. због епидемије короновируса.

Сарадња је окончана у пријатељском маниру, Ђоковић се огласио на Инстаграму с поруком у којој је сумирао утиске током периода у коме је Иванишевић био његов ментор. Пре Иванишевића, Новак је сарађивао са Рикардом Пјатијем, Марјаном Вајдом, Тодом Мартином, Борисом Бекером, а кратко и са Андреом Агасијем.

Може се рећи да је Ђоковићева каријера у највећој мери обележена Вајдиним, Бекеровим и Иванишевићевим саветима, с тим што је у периоду Словака, српски тенисер тек правио врхунске резултате, док је са Бекером одржавао статус најбољег тенисера, а са доскорашњим стратегом досегао је тениски врх, који по свој прилици тешко ко може поново да дотакне.

Иванишевић је у свим сегментима побољшао игру српског тенисера, почевши од сервиса па до волеја, али и подизања нивоа менталне снаге. Међутим, чини се да је заједничких последњих неколико месеци обележено Новаковим неуспесима, узрокованим недостатком мотивације.

Увод у разлаз

Ђоковић годинама уназад демонстрира тениско умеће и разумљиво је да му је како време пролази све теже да понавља успехе из турнира у турнир. Но, јединствено за Ђоковића док је Иванишевић био његов тренер је то да је у готово сваком мечу извлачио из противника најбоље, што уосталом чини тенис лепшом игром.

Ипак, немогућност адекватног приступа тенису дошао је након титуле на Завршном мастерсу у Торину, што је, чини се, био увод у прекид сарадње тениских великана.

Ђоковић је потом у јануару изгубио у полуфиналу Отвореног првенства Аустралије, марта је доживео пораз у трећем колу Индијан Велса од 123. играча света Луке Нардија. Затим се повукао са турнира у Мајамију, наводећи потребу да избалансира "приватни и професионални живот". 

Иако није све у бројкама и трофејима, Иванишевић ће остати упамћен као тренер који је помогао Ђоковићу да звиждуке чује као аплаузе, а инат да претвори у најјаче оружје. Јаче и од беспрекорног сервиса и сигурног волеја.

Новаку је у сутону каријере потребна нова врста изазова и очигледно другачији приступ, али пре свега мотивација да се на врхунском нивоу такмичи од првог до последњег кола, упркос што је небројано пута пролазио кроз ту врсту изазова, који су временом постали рутина.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво