Читај ми!

Свечано затворене ЗОИ у Пекингу

Такмичења на 24. Зимским олимпијским играма у Пекингу су завршена. Церемонијом свечаног затварања обележен је њихов крај. Наредне игре биће одржане у Милану 2026. године.

Пекинг је тако постао први олимпијски дуални град, први град у историји олимпијског покрета који је био домаћин и Летњих и Зимских олимпијских игара.

Церемонија затварања одржана је на Националном стадиону, чувеном "Птичјем гнезду", месту одржавања церемоније отварања и Летњих олимпијских игара 2008. године.

Присутнима се обратио председник Кине Си Ђинпинг, као и председник Организационог комитета Игара Чаи Чи, док је Игре званично затворио председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах.

"Показали сте снагу олимпијског духа, међусобно сте се поштовали и подржавали, превладали сте све поделе и показали да смо у овој заједници сви једнаки. Уједињујућа снага олимпијског духа јача је од сила које покушавају да нас поделе. Та снага даје снагу миру и нека политички лидери буду инспирисани вашом поруком солидарности и мира", рекао је Бах после чијег говора је угашен олимпијски пламен и уследио спектакуларни ватромет.

Заставу Игара преузели су градоначелници Милана и Кортине д'Ампецо, који су организатори 2026. године.

На Играма у Пекингу такмичио се 2.871 спортиста у седам спортова и 15 дисциплина, из 91 државе и територије, а подељено је укупно 109 комплета медаља, више медаља него на било којим претходним Зимским олимпијским играма.

Најуспешнија је била Норвешка, која је оборила рекорд по броју освојених медаља, 37 одличја – 16 златних, осам сребрних и 13 бронзаних.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво