Читај ми!

Финци срушили Русију и освојили злато у хокеју

Репрезентација Финске у хокеју на леду нови је олимпијски шампион, пошто је у финалу Игара у Пекингу била боља од Русије и тако направила највећи успех у својој историји. Финци су до првог олимпијског злата стигли тријумфом над "зборнајом" у финалу, резултатом 2:1.

"Лавови", које води тренер Јука Јалонен, направили су прави подвиг и срушили највећег фаворита за злато у Пекингу – и то након преокрета.

Све је кренуло добро за Русију, која је већ у првој трећини дошла до предности преко Михаила Григоренка. Он је искористио бројчану предност након што је Ханес Бјорнинен добио два минута због саплитања и у осмом минуту је било 0:1.

Међутим, момци у плавим дресовима нису се предавали и изједначили почетком другог периода.

Асистенти су били споменути Борнинен и Ате Охтама, док је стрелац поготка у четвртом минуту био Виле Пока.

Било је од почетка јасно да су Финци спремни да испишу историју и одлучујући корак направили су у трећој трећини. Ханес Бјорнинен, прва фигура сусрета, пронашао је пут до мреже и, испоставиће се, поставио коначан резултат.

Финска је први пут у историји дошла до најсјајнијег одличја на највећем спортском такмичењу, пошто је претходно два пута освајала сребрну, а четири пута бронзану медаљу.

Капитен Валтери Филпуа, некадашњи играч Детроти ред вингса, са којима је освојио Стенли куп 2008. године, сада је том успеху придодао и олимпијско злато.

Бронза је отишла у руке Словачкој, која је са убедљивих 4:0 била боља од Шведске у мечу за треће место.

У женској конкуренцији, златном медаљом окитила се Канада, сребром су се задовољиле хокејашице Сједињених Америчких Држава, док је бронзу покупила Финска.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво