Нисмо били аутсајдери

Шеф мисије Параолимпијског комитета Србије Звонимир Рот истакао је да је веома поносан на успехе спортиста на играма у Лондону, али да се од њих много и очекивало, јер су дошли као фаворити.

"Ми смо поласком из Београда преузели одређене обавезе. Спортисти из 164 државе дошли су овде да победе. Ми смо знали чиме расположемо.

У ствари, свих 13 такмичара су важили за фаворите, чак и бициклисти. Било је само питање ко ће смоћи снаге да достигне своје резултате и да буде кандидат за одређена места на почасном постољу", рекао је Рот.

Он је објаснио да је резултат могао да буде и бољи, али су "неки имали мање среће, или им је недостајала концентрација у одлучујућим моментима".

"Пре свега мислим на стрелце, који су за по метак или два изгубили вредна одличја. Сви други су заиста били на свом нивоу. Ми смо постигли три светска рекорда, али нисмо ни дошли као аутсајдери. Жао ми је што смо у Београду морали да оставимо одређени број такмичара", рекао је Рот.

Према његовим речима, Међународни параолимпијски комитет има стриктна правила и на Игре могу да дођу, на пример у мушком стоном тенису, само такмичари који су међу првих 16 на светској ранг-листи, без обзира на то из које су државе.

"Ми смо имали више од 10 стрелаца са нормом, али је квота била мала. Такав је био случај и у атлетици и стоном тенису. Нисмо могли никога да кандидујемо, ни да доведемо све који су својим резултатом то заслужили. У супротном, наша делегација би била много већа", рекао је Рот.

Србија је на Параолимпијским играма у Лондону освојила две златне медаље (Жељко Димитријевић и Тања Драгић) и три сребрне (Борислава Перић Ранковић, Златко Кеслер, Драженко Митровић), имала је два четврта места (Синиша Видић и стонотенисерке екипно) и у пет дисциплина финалисте (Живко Папаз - шесто и седмо место, Драженко Митровић - пето и седмо место и Милош Глица - шесто место).

"Наравно да сам поносан. Мени су ово друге параолимпијске игре... Био сам убеђен да ће наши спортисти бити успешни. Ја сам пре свега поносан што те људе познајем и што пуно њих убрајам у своје пријатеље. То су вансеријски људи, који превазилазе своје могућности, надмашују себе. То су сјајни спортисти и изванредне особе", рекао је Рот.

Шеф мисије Параолимпијског комитета истакао је да претпоставља да ће се после овог успеха у Лондону у Србији створити атмосфера која ће "макар отворити пут" да се створе услови за адекватан третман особа са инвалидитетом.

"Волео бих да то почне од спортиста, јер су они нека авангарда или надградња у сваком друштву. Видели смо какав је третман ових Игара и ових људи који су учествовали на њима у Великој Британији. Тврдим да је такав третман и у свим другим земљама које су на адекватном културолошком нивоу. У Србији је тешка ситуација, али не говорим о неким Бог зна каквим цифрама. Мислим да ће и само прближавање том нивоу донети бољи третман и много срећније друштво", рекао је Рот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво