Читај ми!

Звезда против Асвела у Вилербану наставља успон ка средини табеле Евролиге

Кошаркаши Црвене звезде играју од 20.30 против Асвела у Вилербану утакмицу 20. кола Евролиге. Резултат и ток меча можете пратити на нашем порталу.

Звезда против Асвела у Вилербану наставља успон ка средини табеле Евролиге Звезда против Асвела у Вилербану наставља успон ка средини табеле Евролиге

Црвена звезда се након три победе у последња четири евролигашка кола уздигла са дна табеле, а вечерас ће покушати да у Вилербану наниже трећи тријумф и додатно се приближи средини, где се води борба за пласман у плеј-оф и плеј-ин.

Екипа из Београда је тренутно на 13. месту са скором 8-11, изједначена са Бајерном и Олимпијом из Милана.

После бурног периода нагомиланих пораза, промене тренера, одласка играча и доласка нових, црвено-бели су под командом Јаниса Сферопулоса успели да се консолидују, поделе улоге у тиму и подигну ниво кошарке који је кулминирао убедљивом и готово рутинском победом над Партизаном у четвртом евролигашком вечитом дербију који су контролисали од подбацивања лопте до последњег звука сирене.

Ипак, густ распоред, честа путовања и добре партије у Европи узели су данак, па је Звезда у Француску отпутовала након пораза (96:86) у Љубљани од Цедевита Олимпије у 15. колу АБА лиге.

То је тек други неуспех црвено-белих у регионалном такмичењу (први након девет победа заредом). И даље суверено држе прво место на табели, али ће морати да буду опрезнији у наставку сезоне јер се предност у односу на Партизан и Цедевита Олимпију свела на две победе.

Звезда без Топића у Француској, сви остали спремни

Највећи проблем тренера Сферопулоса тренутно су повреде важних играча пошто је Лука Митровић пропустио неколико утакмица, док ће Никола Топић паузирати између четири и шест недеља, таман што се вратио из Меге и брзо прилагодио новој улози и квалитетнијем такмичењу.

И центар Џоел Боломбој је повредио прст леве руке на вечитом дербију, али је прегледом утврђено да нема прелома, па је играо већ у суботу у Љубљани, додуше само 12 минута током којих је постигао свега два поена.

Проблема са повредама имали су и Милош Теодосић и Јаго дос Сантос, али су сви сем Топића спремни за нове изазове.

Тренер кошаркаша Црвене звезде Јанис Сферопулос рекао је дан уочи утакмице у Француској да очекује да на терену види нове ствари од Асвела, и у нападу и у одбрани.

"Морамо да реагујемо на новитете у њиховој игри током меча. Истовремено знамо да нису имали превише времена за промене, знамо како играју, од кога прети опасност и биће важно исправно реаговати у одбрани", рекао је Сферопулос.

Пупе, трећи тренер Асвела од почетка сезоне, дебитује против Звезде

Асвел је неколико дана пред утакмицу са Црвеном звездом сменио тренера - други пут од почетка сезоне, иако је у претходном колу Евролиге победио Жалгирис на свом паркету и тако забележио тек трећу евролигашку победу, а прву још од 15. новембра и дуела са Албом.

Селектор Италије Ђанмарко Поцеко и клуб из предграђа Лиона разишли су се након само два месеца сарадње.

Када је крајем октобра на клупи Асвела заменио Ти-Џеј Паркера, који је у прва четири кола уписао исто толико пораза, енергични Поцеко је успео да покрене обесхрабрену екипу и забележи две победе у прве четири утакмице по добијању новог посла, али је уследила серија од десет пораза након које је Асвел и даље тамо где тавори од почетка сезоне - на самом дну табеле Евролиге, заједно са берлинском Албом.

Ни у француском првенству екипа из Вилербана не блиста - четврта је на табели са скором 12-5.

Дуго чекани тријумф против Жалгириса није поправио горак укус нагомиланих пораза и утицао на одлуку управе Асвела која, судећи по речима председника клуба Тонија Паркера, одавно са Поцеком не дели визију и кошаркашку филозофију.

Уместо Италијана, вечерас ће на позицији првог тренера дебитовати Пјер Пупе, некадашњи кошаркаш и талентовани стручњак (1984. годиште), својевремено помоћник Ти-Џеј Паркера.

Ситуацију у Вилербану додатно компликује повреда Нанда де Колоа који је пропустио већ четири евролигашке утакмице, а био је са 12,2 поена у просеку међу најбољим стрелцима и лидерима тима.

Пред утакмицу са црвено-белима стигло је појачање из шпанског Хувентуда - aмерички кошаркаш Дешон Томас потписао је уговор до краја сезоне и покушаће својим великим искуством да помогне Асвелу.

Црвена звезда и Асвел су до сада девет пута одмерили снаге у Евролиги. Црвено-бели су шест пута били бољи, укључујући и утакмицу првог кола актуелне сезоне када су убедљиво тријумфовали у Београду - 94:73. Представник Француске је последњу победу забележио 21. јануара 2022. на свом паркету (69:67).

Утакмица у Вилербану почиње у 20.30, а њен ток и резултат можете пратити на нашем порталу.

Евролига, 20. коло:

Уторак:
Фенербахче - Партизан 18.30
Монако - Басконија 19.00
Бајерн Минхен - Реал Мадрид 20.00
Панатинаикос - Ефес 20.15
Асвел - Црвена звезда 20.30
Олимпија Милано - Алба 20.30
Валенсија - Жалгирис 20.30

Среда:
Барселона - Олимпијакос 20.30
Макаби - Виртус 21.00

Табела:
1. Реал Мадрид 17-2
2. Виртус 14-5
3. Барселона 13-6
4. Панатинаикос 11-8
5. Олимпијакос 11-8
6. Фенербахче 11-8
7. Макаби 11-8
8. Монако 10-9
9. Партизан 10-9
10. Валенсија 10-9
11. Басконија 10-9
12. Олимпија Милано 8-11
13. Црвена звезда 8-11
14. Бајерн Минхен 8-11
15. Ефес 7-12
16. Жалгирис 6-13
17. Асвел 3-16
18. Алба 3-16

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се