Светско првенство у Аргентини 1950. године

Аргентино, било је фино

Идеја о светском првенству у кошарци лансирана је на Конгресу Фибе током Олимпијских игара у Лондону 1948. Идејни творац био је Вилијам Џонс, генерални секретар Фибе од њеног оснивања 1932, али требало је да је усвоји Конгрес.

Све је прошло глатко а за домаћина је изабрана Аргентина из три разлога: у Европи ниједна земља, после Другог светског рата, није била заинтересована, нити је имала услове за организацију таквог такмичења.

Друго, Аргенгтина је била једна од пет земаља оснивача Фибе, а њен неутрални статус током рата омогућио је да, са економске стране, не буде проблема. Трећи разлог била је жеља аргентинског председника Хуана Доминга Перона да преко Мундијала у кошарци поради на пропаганди свог не много популарног режима.

Шампионат је, поводом 100 година од његове смрти, био посвећен генералу Хосе де Сан Мартину, једном од великих јужноамеричких револуционара. Званични назив првенства био је "Први кошаркашки шампионат света Ослободилац Генерал Сан Мартин".

На Конгресу на коме је прихваћена кандидатура Аргентине за организатора одлучено је да се, осим домаћина, за прво првенство света квалификују прва три тима са Игара у Лондону (САД, Француска, Бразил), прва три са јужноамеричког првенства 1949. (Уругвај, Чиле, Перу), европски првак из 1949 (Египат, првенство је играно у Каиру и Европа је добила првака из Африке) и два тима са квалификационог турнира који ће се играти у јануару 1950. у Ници.

Тамо су право учешћа избориле Италија и Шпанија, али су Италијани одустали због финансијских проблема па је ускочила трећепласирана Југославија... Оригинални састав промењен је пред сам почетак турнира јер су аргентинске власти одбиле да издају визе радио-репортерима из Уругваја под изговором да аргентинска емиграција у Монтевидеу користи радио-станице за критику Хуана Перона. Уругвај се због тога повукао а на брзу брзину позван је Еквадор чији су играчи стигли неколико сати пред полчетак такмичења.

Југославија је дебитовала против Перуа 22. октобра 1950. и изгубила 27-33. Небојша Поповић је ушао у историју као стрелац првог поена у историји Мундијала, погодио је једно слободно бацање. Наш тим је изгубио и од Чилеа (24-40), Еквадора (40-45), Перуа (43-46) и службеним резултатом 0-2 од Шпаније са којом није смело да се игра због Франковог режима у тој земљи.

У време утакмице наши играчи су отишли у биоскоп. Аргентина је постала првак света, друго место припало је Американцима а треће Бразилу. Југославија је била последња, 10. али није ли сваки почетак тежак?

Много година касније Срђа Калембер је изрекао леп слоган: Аргентино, било је фино. Први МВП мундијала био је Аргентинац Оскар Фурлонг, најбољи стрелац Шпанац Алваро Салвадорес са просеком 13,8 поена а у најбољу петорку, незванично, изабрани су Џон Станич (очито Станић, наше горе лист) из екипе САД, Рикардо Гонзалес (Аргентина), Руфино Бернедо (Чиле), Алваро Салвадорес (Шпанија) и Оскар Фурлонг (Аргентина).

Подсетимо се и имена дванаесторице репрезентативаца Југославије: Мирко Амон, Александар Блашковић, Лајош Енглер, Душан Радојчић, Ладислав Демшар, Небојша Поповић, Александар Гец, Милорад Соколовић, Срђан Калембер, Вилмош Лоци, Миленко Новаковић и Борислав Станковић. Селектор-играч био је Небојша Поповић.

И четири наредна шампионата света одржаће се у Јужној Америци, 1953. у Бразилу, 1959. у Чилеу, 1963. опет у Бразилу и 1967. у Уругвају, али биће времена да се подсетимо на та такмичења и наше прве мундијалске медаље, сребрне из Рија 1963. и Монтевидеа 1967.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије