Уефа се огласила: Нисмо дозволили коришћење заставе тзв. "Велике Мађарске"

Уефа је саопштила да није дозволила Фудбалском савезу Мађарске (МЛСЗ) да навијачи могу да користе заставу тзв. "Велике Мађарске" на утакмицама квалификација за Европско првенство, које ће наредне године бити одржано у Немачкој.

Мађарски фудбалски савез је саопштио раније да су Уефа и организација Фаре дозволиле да навијачи на утакмицама у квалификацијама за Европско првенство 2024. могу да истичу заставе тзв. "Велике Мађарске".

У саопштењу МЛСЗ наведено је да заставе са уцртаном мапом некадашње територије Мађарске није жеља за расизмом или преузимањем туђе територије.

"На наше изненађење, у медијима смо пронашли информацију да је Уефа дозволила коришћење такве заставе или транспарената на својим утакмицама. Како бисмо избегли било какве недоумице, желимо да појаснимо да Уефа то никада не би дозволила", навела је Европска фудбалска федерација.

У саопштењу се наводи да би Фудбалски савез Мађарске могао бити кажњен ако прекрши правила.

"Коришћење таквих транспарената и застава може да доведе до дисциплинских мера. Стога вам топло препоручујемо да предузмете одговарајуће мере како бисте спречили појављивање ових застава/банера на утакмицама. У противном, реаговаће надлежна Дисциплинска комисија Европске фудбалске федерације", додаје се у саопштењу Уефе.

Румунија је бурно реаговала на одлуку, те су затражили објашњење од челника Уефе, која је навела да је забрањено уносити било шта у вези са приказом тзв. "Велике Мађарске", попут транспарената на утакмице, јер би се то могло сматрати провокативним.

На застави коју Мађари желе да истичу на утакмицама налазе се делови Србије, Словеније, Румуније, Украјине, Хрватске, Словачке и Аустрије. Територије, које се налазе на застави, после Првог светског рата припојене су овим државама.

Мађарска се налази у Групи Г квалификација за Европско првенство 2024. са селекцијама Србије, Црне Горе, Бугарске и Литваније. Први меч у кавалификација Мађарска игра 27. марта против Бугарске.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи