Калемегдан - Трка кроз историју

Спорт, историја и култура на делу - "Трка кроз историју" унутар зидина Калемегдана. Овај догађај одржаће се 13. октобра на стази дугој шест километара на београдској трвђави, саопштио је организатор Београдски маратон.

Калемегдан, вековни сведок развоја цивилизације на ушћу Саве у Дунав, простор на коме се Београд родио и растао, на којем је често разаран и поново из пепела дизан, биће поприште још једне велике битке. Реч је наравно о спортској борби, о шестој Београдској трци кроз историју.

Београдска трка кроз историју - у свету је јединствен спој спорта, историје и културе. У специфичном телевизијском пројекту, 20-25 најбољих светских тркача водиће нас тајновитим улицама Доњег и Горњег града, кроз паркове и зидине, капије и мостове, цркве и музеје. Шест хиљада метара стазе, за 6.000 година историје Београда. Трагом Синга, Келта, Римљана, старих Словена, Турака, Аустроугара, Немаца и наравно - Срба.

Прва половина стазе је равна и асфалтирана, а у другој половини има краћих узбрдица, низбрдица, прелазака преко степеника и сл. Подлога је комбинована - камен, земља, асфалт, дрво...

Старт је испред Капије Карла VI у Доњем граду. Такмичари трче три круга на простору испред и иза капије, у сваком кругу пролазећи кроз њу. По завршетку трећег круга стаза их води узбрдицом поред капеле Св. Петке, Костурнице ослободилаца Београда, цркве Ружице, кроз улаз на североисточни бедем, Зиндан и Деспотову капију, поред гробнице Дамад-Али Паше, око Победника, покрај зграде Завода за заштиту споменика, кроз Сахат кулу, кроз Унутрашњу Стамбол капију, око зидина Војног музеја до Краљ капије, поред Римског бунара, назад ка Деспотовој и Зиндан капији. Затим бедемом поред крајпуташа, мимо казамата, те поново кроз унутрашњу Стамбол капију, право ка Галерији природњачког музеја, одакле скрећу ка Карађорђевој капији, настављајући поред Споменика захвалности Француској, кроз Велики калемегдански парк излазе на шеталиште изнад Саве, на чијем се крају налази циљна капија.

Трка је спој спорта, историје и културе, одржаће се шести пут, под покровитељством Скупштине града Београда и уз подршку Међународне атлетске федерације и Светског удружења организатора маратона и уличних трка.

Рекорд стазе држи Мароканац Брахим Лалафи, који је 1996. године стазу претрчао за 16 минута и 58 секунди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво