Читај ми!

Саудијска Арабија - aутсајдери са кратим летом за повратак кући

"Зелени соколови", како их још зову, дуго су летели да би стигли до Катара јер су морали да прођу кроз два круга квалификација. Са обзиром на групу у којој се налазе и удаљеност од земље домаћина, њихов повратак кући биће брз.

Саудијска Арабија је убедљив аутсајдер у групи и тешко да има шта да тражи са селекцијама Аргентине, Пољске и Мексика. Оно што је позитивна ствар за селекцију коју предводи Ерве Ренар је да им је Катар први комшија и њихов повратак кући неће дуго трајати.

Историја најбитније споредне ствари у овој земљи није богата. Фудбалски савез у Саудијској Арабији основан је тек 1956. године када се земља и придружила Фифа офранизацији. Тек 1974. године постаје члан АФЦ-а, Азијског фудбалског савеза.

Током последње деценије, позиција Саудијске Арабије на Фифионој ранг листи је значајно опала , али се после друге узастопне промоције на Светском првенству може закључити да њихова репрезентација иде добрим путем.

Саудијци су до сада играли на пет Мундијала, али су само на једном успели да изађу из групе. Занимљиво, било је то током њиховог првог Светског првенства у САД 1994. године. Ово достигнуће се више није поновило након тога.

Покушаће зелено-бели у Катару да понове овај резултат сигурно али објективно гледано, у групи где се још налазе Аргентина, Пољска и Мексико, то је равно немогућој мисији.

Најбољи период Арабије су касне 1980-те. и ране '90 године. Тада су "Зелени соколи" дебитовали у Купу Азије и на Светском првенству. Арабијци су 1984. први пут заиграли на континенталном првенству, а одмах су га и освојили.

У финалу су савладали Кину са 2:0 и донели еуфорију на Арабијско полуострво. Четири године касније, Саудијска Арабија је задржала трофеј победивши Јужну Кореју у финалу, додуше тек после извођења једанаестераца.

Последњи пут су успели да освоје Куп Азије 1996. године, где су у финалу испали бољи од Уједињених Арапских Емирата, али поново након пенал серије.

Што се тиче Светског првенства, најбољи резултат остварили су на дебију 1994. године. На америчким теренима Саудијци су се суочили са Мароком, Белгијом и Холандијом.

Иако су на почетку изгубили од Холандије са 1:2, победе од 2:1 над Мароком и 1:0 против Белгије омогућиле су им да заузму 2. место у групи. У осмини финала су играли са Шведском, али се показало да им је овај противник био ван домашаја, јер су изгубили 1:3 и завршили своју мундијалску авантуру.

Сама чињеница да су након две рунде квалификација успели да се домогну Мундијала у Катару је вредна похвале. Прво су прошли групу са Узбекистаном, Јеменом, Палестином и Сингапуром где Зелени соколи нису изгубили ниједан од својих осам мечева, а добили су чак шест.

То им је омогућило да заузму прво место и лако прођу у наредну рунду. Потом су извучене две групе од по шест екипа, из којих се пет екипа пласирало на Светско првенство. Прва два из сваке групе и победник плеј-офа. 

Саудијска Арабија је неочекивано поново освојила своју групу, оставивши иза себе Јапан и Аустралију. Са овим првим тимом Саудијци су изгубили тек један меч. Седам победа и два ремија омогућили су им да брзо обезбеде пролаз на Светско првенство.

Састав Саудијске Арабије за Светско првенство: 

Голмани: Мухамед Ал Оваис, Мохамед Ал Рубај, Наваф Алакиди

Одбрана: Султан Ал-Ганам, Абдулелах Ал-Амри, Али Ал-Булаихи, Абдулах Мадо, Сауд Абдул Хамид, Хасан Тумбукти, Јасер Ал Шахрани,Мухамед Ал-Бураик

Везни играчи: Абдулах Озаиф, Абдулелах Ал Малки, Ријад Шрахили, Али Ал Хасан, Салман Ал-Фарај, Мухамед Кану, Насер Ал Давари, Сами Ал-Најеи, Хатан Бахбари, Салем Ал Давсари, Фахад Ал-Мувалад, Абдулрахман Ал-Абоуд

Нападачи: Хаитхам Асири, Фирас Ал-Бураикан, Салех Ал Шехри

Распоред мечева у групи Ц:

22.11 17:00 Мексико - Пољска
26.11 14:00 Пољска - Саудијска Арабија
26.11 20:00 Аргентина - Мексико
30.11 20:00 Пољска - Аргентина
30.11 20:00 Саудијска Арабија - Мексико
22.11 11:00 Аргентина - Саудијска Арабија

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара