Читај ми!

Камерун - "нагазна мина" Групе Г

Фудбалска селекција Камеруна покушаће у Катару да понови, или се макар приближи најбољем резултату у историји - четвртфиналу Мундијала 1990. године. Екипа Ригобера Сонга имаће тежак задатак да у конкуренцији Бразила, Србије и Швајцарске дође до нокаут фазе такмичења.

Репрезентација Камеруна чест је учесник Мундијала, али "непобедиви лавови", који тренутно заузимају 43. место на Фифиној ранг-листи, нису успели да остваре озбиљнији резултат на највећим светским фудбалским смотрама.

Осми пут у својој историји Камерун ће играти на Светском првенству, а занимљиво је да су Африканци само једном успешно препродили групну фазу такмичења - у Италији 1990. године.

Управо тада је генерација предвођена Рожеом Милом остварила највећи успех - Камерун је стигао до четвртфинала такмичења, где је елиминисан од Енглеске у продужецима.

Од тада је прошло више од 30 година, а наредне генерације "лавова", без обзира на неке фантастичне играче, попут Самјуела Етоа или Алекса Сонга, нису успеле да оставе дубљи траг на Мундијалима.

Ни овога пута ситуација није много другачија - Камерун долази у Катар у улози аутсајдера, али и екипе која може да изненади боље тимове од себе, уколико им се пружи довољно простора.

Тим са клупе предводи легендарни Ригобер Сонг, који и даље држи рекорд своје селекције по броју наступа у националном дресу (137).

Најјачи део екипе је напад, који предводи Ерик Максим Чупо Мотан, фудбалер Бајерна, али и капитен Винсент Абубакар, некада голгетер Порта и Бешикташа.

На голу је одлични Андре Онана, чувар мреже Интера, али чини се да је одбрамбени бедем најслабији део тима и највећа шанса за противничке екипе.

Почетком ове године Камерун је био домаћин Купа афричких нација, али без обзира на улогу фаворита и подршку са трибина, доживљен је неуспех - пораз у полуфиналу од Египта после пенала.

У последње две пријатељске утакмице "лавови" су доживели поразе, од Кореје и Узбекистана, што јасно показује да се екипа не налази у доброј форми.

Камерун ће Светско првенство почети утакмицом са Швајцарском, после које ћемо видети да ли су изабраници Ригобера Сонга кадри да се умешају у борбу за врх Групе Г. Четири дана касније "лавови" ће играти против Пиксијевих "орлова", док их у последњој утакмици у групи очекује дуел са Бразилом.

Делује да екипа нема ни квалитет ни снагу да закомпликује ситуацију у Групи Г, а сваки освојен бод за Камерун биће велики као кућа.

Ипак, са афричким репрезентацијама треба бити опрезан. Екипа је на много вишем нивоу него неке претходне генерације, које су успевале да загорчају живот фаворитима, да ли ће то бити довољно да се понови успех из 1990. године - остаје да се види.

Распоред утакмица:

24. новембар Швајцарска - Камерун 11.00

28. новембар Камерун - Србија 11.00

2. децембар Бразил - Камерун 20.00

Састав Камеруна на Мундијалу у Катару:

Голмани: Фабрис Ондоа, Андре Онана, Девис Епаси, Симон Нгапандоетнбу;

Одбрана: Жан Шарл Кастелето, Енцо Ебосе, Колин Фај, Оливер Мбаизо, Николас Нкулу, Кристофер Ву;

Везни ред: Оливие Ншам, Мартин Хонгла, Пјер Кунде, Самјуел Гуе, Андре Замбо Ангиса;

Напад: Санти Нгом, Ерик Максим Чупо Мотан, Моуми Нгамалеу, Кристијан Басогог, Брајан Мбуемо, Жорж Кевин Нкуду, Жан Пјер Нсаме, Венсан Абубакар, Карл Токо Екамби, Мару Суаибу.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво