Читај ми!

Велс – 64 година касније, опет на Мундијалу

Скоро шест и по деценија касније, Велс ће опет бити део велике смотре најбољих репрезентација света у фудбалу. "Змајеви“ ће тек други пут у историји играти на Мундијалу.

У Шведској 1958. године фудбалска репрезентација Велса направила је велико изненађење, али и огроман успех, један од највећих у историји фудбала ове земље. Након групе у којој су одиграли три ремија, пласирали су се као другопласирани тим.

Нерешене резултате изборили су против домаћина шампионата, Шведске, моћне Мађарске и Мексика. У четвртифаналу илити како су онда називали, плеј-офу, изгубили су утакмицу минималним резултатом од тада прејаког Бразила, будућег шампиона света 1:0.

Велс је у Катар отишао као последња европска репрезентација. Савладали су Аустрију 2:1 у нокаут сусрету који је одлучивао о плеј-оф утакмици у коме су се састали са репрезентацијом Украјине.

"Змајеви" су у главном граду, Kардифу савладали Украјинце са 1:0 и тиме остварили резултат који их је одвео на Мундијал.

До плеј-офа, Велс је дошао освојивши друго место у квалификацијама у Групи Е, где су играли са Белгијом, Чешком, Естонијом и Белорусијом.

Репрезентативци Велса су, поред квалификационог турнира имали загарантовано место у одлучујућој утакмици за пут у Катар преко Лиге нација, јер су били једни од победника у Б дивизији тог такмичења.

На осам утакмица у квалификацијама за Светско првенство забележили су четири победе, три ремија и један пораз уз гол разлику од 14 датих и девет примљених голова.

Након два узастопна учешћа на континенталним шампионатима селекција коју као капитен предводи некада најскупљи фудбалер на свету Герет Бејл коначно ће заиграти и на Мундијалу.

Jасно је свима да је Бејл највећа звезда и велика узданица екипе, међутим његова форма у последњих неколико година боља је у голфу, него у фудбалу.

Прошлог лета се из Мадрида преселио у Лос Анђелес, а навијачи "змајева" ипак се уздају у њега, јер гаји уважавалачки однос према дресу националног тима.

На крају, он је био један од носилаца игре када је Велс у модерној или новијој историји направио најбољи резултат пласиравши се у полуфинале Европског првенства 2016. године.

Бејл је вођа екипе, на претходна два првенства Европе и нема сумње да ће и у Катару пружити максимум, будући му је ово можда и последње првенство света у фудбалу на коме ће учествовати као активан играч.

Тренутна екипа репрезнтације Велса састављена је од искусних, проверених фудбалера, који су са мањим измена ту од 2016. године. Ту су и фудбалери из младе репрезентације, који би у будућности могли да преузму кључне позиције у тиму.

До сада, у највећем броју случајева први голман био је Хенеси, али је Дени Ворд из Лестера, може се рећи потиснуо искуснијег колегу са гола Велса. Одбрамбене фудбалере краси изузетна физичка припремљеност и искуство у корелацији са играчима у зрелим фудбалским годинама.

Везни ред чине прекаљени Џо Ален и Арон Ремзи, премда су ту још и Тајлер Робертс и Данијел Џејмс.

У нападу уз Бејла и Kифер Мур би могао бити неко ко ће донети радост Велшанима. Могло би се рећи да Велс има најбољу игру из прекида, због брзих фудбалера на бековским странама, али и крилним позицијама, као и високим играчима који могу да угрозе противнички гол након центаршутева.

На место селектора репрезентације Велса уместо Рајана Гигса дошао је Роб Пејџ. Некадашњи дефанзивац Шефилда и државне селекције на место главног тренера дошао је 2020. године. Претходно је тренирао млађе националне селекције. Најчешће поставља игру у формацији 4-4-2 или 4-3-1-2.

Прву утакмицу на Мундијалу после 64 године Велс ће играти против селекције САД-а, 21. новембра на "Ахмад Бин Али" стадиону.

Нема сумње да је Велс једна од репрезентација која може бити изненађење, група изузимајући екипу Енглеске делује у постпуности уједначено, а крајњи домет „змајева" може бити, без задршке и нокаут фаза.

Велс ће играти у Групи Б против селекција Енглеске, Сједињених Америчких Држава и Ирана.

Прво коло - 21.11 
20.00 Велс - САД

Друго коло - 25.11
11.00 Велс - Иран 

Треће коло - 29.11 
20.00 Велс - Енглеска 

Списак играча Велса за Светско фудбалско првенство у Катару:

Голмани: Вејн Хенеси, Дени Ворд, Адам Дејвис.

Одбрана: Бен Дејвис, Бен Кабанго, Том Локер, Џо Родон, Крис Мефем, Итан Ампаду, Крис Гантер, Неко Вилијамс, Конор Робертс.

Везни ред: Сорба Томас, Џо Ален, Метју Смит, Дилан Левит, Хари Вилсон, Џо Морел, Џони Вилијамс, Арон Ремзи, Рубен Колвил.

Напад: Герет Бејл, Кифер Мур, Марк Херис, Бренан Џонсон, Данијел Џејмс.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара