Читај ми!

Швајцарска - велика мала фудбалска нација

Швајцарски национални тим не спада у сам врх светског фудбала, иако 15. место на Фифиној листи показује да је екипа Мурата Јакина способна за велике домете. "Крсташи" се у Катару такмиче у Групи Г, где им се предвиђа борба за друго место са Србијом, иза неприкосновеног Бразила, а испред аутсајдера Камеруна.

Просто је невероватно да једна фудбалска репрезентација са богатом историјом каква је швајцарска нема значајније резултате на Светским првенствима.

"Крсташи" учествују 12. пут на светској смотри фудбала, а набоље резултате бележили су пре више од пола века - три пута су били четвртфиналисти 1934, 1938. и 1954. године.

Швајцарци држе један од занимљивијих рекорда на Мундијалима - једина су екипа у историји која је елиминисана са турнира, а да није примила ни погодак. На Светском првенству у Немачкој 2006. године поражени су од Украјине у осмини финала, после извођења пенала.

Швајцарска на Фифиној ранг-листи заузима високо 15. место, што није толико нереално узевши у обзир последње резултате екипе Мурата Јакина.

Захваљујући победама над Чешком, Шпанијом и Португалијом у најквалитетнијем рангу Лиге нација, Швајцарци у Катар одлазе у добром расположењу и пуни самопоуздања.

Једина лоша ствар за селектора Јакина је повреда голмана Јана Зомера, који се ипак нашао на списку путника за Катар.

Капитенску траку носи Гранит Џака, дугогодишњи фудбалер Арсенала, док искуснији део екипе чине и Џердан Шаћири, Харис Сеферовић, Рикардо Родригез и Фабијан Шер.

Млађе снаге предводе Брил Емболо, Денис Закарија и Ноа Окафор, па је јасно да тим Швајцарске комбинација младости и искуства, која доро укомпонована може да створи велике проблеме и најјачим селекцијама на свету.

А судбина је хтела да Швајцарска на Мундијалу у Катару има два ривала са којима је била у групи и на претходном Светском првенству у Русији - Србију и Бразил.

Швајцарска ће наступ у Катару почети дуелом са објективно најслабијом селекцијом из групе, селекцијом Камеруна, док потом следи борба за осмину финала са "кариокама" и "орловима".

Распоред утакмица:

24. новембар Швајцарска - Камерун 11.00

28. новембар Бразил - Швајцарска 17.00

2. децембар Србија - Швајцарска 20.00

Састав Швајцарске на Мундијалу у Катару:

Голмани: Јан Зомер, Јонас Омлан, Грегор Кобел, Филип Кен;

Одбрана: Силван Видмер, Фабијан Шер, Мануел Аканђи, Нико Елведи, Ерај Џомерт, Рикардо Родригез;

Везни ред: Гранит Џака, Ремо Фројлер, Денис Закарија, Ђибрил Соу, Ренато Стефен, Фабијан Фреј, Микел Ебишер, Џердан Шаћири, Ардон Јашари, Едмилсон Фернандез, Фабијан Ридер;

Напад: Харис Сеферовић, Брил Емболо, Рубен Варгас, Ноа Окафор, Кристијан Фаснахт.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво