Завршница снимања РТС-ове серије „Немањићи – рађање краљевине“

Снимање игране серије РТС-а „Немањићи – рађање краљевине“, по сценарију Гордана Михића и режији Марка Маринковића, улази у завршницу. Сцене о српској средњовековној династији, која је владала два столећа, данас су забележене у Луци „Београд“.

Завршница снимања РТС-ове серије „Немањићи – рађање краљевине“ Завршница снимања РТС-ове серије „Немањићи – рађање краљевине“

Крунисање Стефана Првовенчаног, коме је 1196. године Стефан Немања, одрекавши се престола, оставио управу над Рашком, обележило је 85. дан снимања серијала о Немањићима.

Помоћник редитеља серијала „Немањићи – рађање краљевине“ Младен Шевић открива да је у току снимање православног крунисања Стефана Првовенчаног: „Крунисан је двапут – једном по папском обреду, јер му је папа дао круну, али му је жеље била да га, ипак, крунише његов брат Сава.“

Лик Стефана Првовенчаног тумачи Војин Ћетковић, његову другу супругу Ану Дандоло Слобода Мићаловић, а Саву Немањића Драган Мићановић.

„Направили смо студио који апсолутно одговара Манастиру Жичи, с тим што су овде нове фреске, јер је у то време тек био саграђен“, прича Ћетковић.

„Она (Ана Дандоло) је заправо била једна важна фигура, пре свега у том крунисању, јер је, она, успела преко папе да обезбеди круну“, објашњава глумица Слобода Мићаловић.

Њихов колега Драган Мићановић истиче да Саву Немањића игра као живог човека, а да је тема која се обрађује веома значајна за данашње време, за нашу земљу.

„Снимање серије о Немањићима је нама посебно интересантно због тога што потичемо из краја који је био прва престоница Стефана Немање у 12. веку“, истакла је Јелена Илић из куршумлијске компаније АД „Планинка“.

Снимање се одвија на 220 локација, међу којима су Студеница, Сопоћани, Петрова црква и Калемегдан.

Ово је за последњих 30 година највећи и најзахтевнији пројекат којим Радио-телевизија Србије обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног под сводовима Манастира Жиче и осам векова самосталности Српске православне цркве коју је изборио Немањин најмлађи син Растко, потоњи Свети Сава.

Снимање серијала о Немањићима трајаће до средине августа, а почетак емитовања очекује се крајем године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво