Снимање „Немањића“ у подножју средњовековног града Борача

Гружанско село Борач једно је од 220 локација где се наставља снимање игране серије о династији Немањића према сценарију Гордана Михића. Можда је подножје борачког старог града који је изграђен у доба Немањића једна од најаутентичнијих локација.

Седамдесет другог дана снимања у средњовековном Борачу, испред цркве Светог Архангела Гаврила из 14. века снимљени су кадрови разговора Војина Ћетковића као Стефана Првовенчаног са мајком Аном коју глуми Дубравка Мијатовић.

Иако се снима већ више од два месеца, глумци кажу да се нису уморили и да и даље раде са истим ентузијазмом као и првог дана.

„Што се самог снимања тиче, све тече одлично, имамо феноменалне услове, сценарио је одличан, добро су постављени ликови, радим са сјајним глумцима и мислим да ће то бити добра серија. Ја се баш добро осећам на овом снимању“, рекао је Војин Ћетковић.

Његово мишљење дели и Миодраг Мики Крстовић.

„Осећам само радост а умор не. Не верујем да ће ме стићи до десетог или петнаестог августа, када се очекује завршетак снимања“, каже Крстовић.

Серија о рађању краљевства Немањића која описује историјске тренутке у вези са српском државом крајем 12. и почетком 13. века снимаће се још 24. дана на локацијама чувеник српских манастира. 

Директор серије Мишко Стевановић каже да ће у тим данима снимање бити у Студеници, Жичи и Црној Реци. Каже да су Жича и Студеница везани за разна крунисања, венчања, крштења, монашења. Сцене ће бити тешке и у њима ће се наћи 80 глумаца и 150 статиста.

Осим снимања на локацијама где су живели Немањићи, урађено је и око 500 визуелних кадрова.

„Визуелни ефекти дочаравају све оно што сценографија не може да постигне. То су градови, утврђења, средњовековна здања која више не постоје и не постоји начин да се реконструишу. То се све компјутерски обрађује“, каже редитељ визуелних ефеката Бориша Симоновић.

У серији игра 218 глумаца и ангажовано је 2.700 статиста, којих је било и на снимању у Борачу. Једна од њих, Богданка Ћусић, каже да није било тешко иако први пут стаје пред камере. То је за њу искуство више.

За њену другарицу Иванку Јовановић било је велико задовољство да стане испред великих глумаца и да их упозна. Ако јој се укаже прилика, радо ће поново пред камере.

Серија од 12 епизода снима се у продукцији РТС-а и режији Марка Маринковића према сценарију Гордана Михића. Прве епизоде су најављене за крај године у којој се обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво