Читај ми!

Јубилеј три деценије одржавања Кроса РТС

Прес конференција поводом три деценије одржавања Кроса РТС, одржана је данас, 28. октобра 2021. године, у конференцијском простору РТС клуба, у згради Радио Београда.

Била је то прилика да још једном сумирамо утиске о манифестацији која траје тридесет година и која је допринела афирмацији атлетског спорта, посебно трчања. Од 20. априла 1991. године,  када је све почело такмичењем у Сремској Митровици, до овог октобра циљем је прошло више од седам и по милиона ателетичара и рекреативаца. Идејни творац и оснивач Кроса РТС, Стеван Ковачевић, истакао је да за кратко време Крос РТС постао најмасовнији у Србији, надмашивши кросеве "Борбе" и "Политике". Првих шест година било је то једнодневно такмичење и звао се Крос Радио Београда, да би касније доживео трансформацију. Уведна су масовна такмичења: "Нека трчи Србија", уведена је и Крос серија, као и едукативне радионице, програми за школску популацију, крос у дијаспори, кампови. Крос РТС изнедрио је и бројне атлетске клубове и афирмисао велики број тркача. Ковачевић је подсетио на почетке, на први радио пренос догађаја који је трајао четири сата и 45 минута на Првом програму Радио Београда. Касније су такође преношена такмичења и емитоване репортаже на програмима телевизије.

Крос РТС успео је да уђе и у календар Европске атлетске федерације и био је је прави расадник талената. Уз Крос РТС ове године је одржан и Шампионат Србије.

Посебну захвалност на дугогодишњој подршци организатори ове традиционалне манифестације упутили су матичној кући, Радио - телевизији Србије. Подршка је, такође, стигла и од Министарства за омладину и спорт, Министарства просвете, Министарства културе и информисања и Министарства спољних послова Републике Србије. Локалне самопуправе Рековца, Зајечара и Сомбра ове године стале су уз Крос РТС.

Рекорд по броју такмичара остварен је на 8. кросу, када је циљем прошло 7386 учесника.

Данас је промовисана и нова, трећа, књига оснивача Кроса РТС, Стевана Ковачевића, "Трчим и пишем плус два", која говори о трећој деценији Кроса РТС. Са много фотографија књига је својеврсна историја досадашњих такмичења.

Свесни значаја Кроса РТС огранизатори обећавају дуго трајање манифестације која је синоним за трчање и здрав живот. Пандемија вируса ове године смањила је обим надметања, али чим услови дозволе, враћа се стари проверени систем, крос који живи целе године и привлачи све већи број заљубљеника у атлетски спорт.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару