Представљање монографије Радована Крагуља

Монографија академика Радована Крагуља, коју је аутор сам и дизајнерски обликовао, објављена у издању ИК ХЕРА ЕДУ и Академије наука и умјетности Републике Српске, биће представљена у уторак, 24. децембра 2019. године, у 18 часова, у РТС клубу. О књизи ће говорити: Ирина Суботић, Снежана Крагуљ, Ђорђе Малавразић и Зорица Стабловић Булајић. На промоцији ће премијерно бити приказан документарни филм о животном и професионалном путу Радована Крагуља, аутора Александра Костића, професора Факултета драмских уметности у Београду.

Академик Радован Крагуљ један је од најзначајнијих представника савремене уметности са наших простора, а његова импресивна биографија подједнако је репрезентативна не само у српском већ и у европском уметничком простору. Од половине 20. века па све до данашњих дана Крагуљ је излагао у више од шездесет најпрестижнијих галерија широм света (Лондон, Београд, Кардиф, Копенхаген, Омаха, Анверс, Манчестер, Дортмунд, Париз), а део свог стваралачког пута посветио је и педагошком раду на Кембриџу, Манчестеру, Лондону, Паризу, Бриселу на престижним универзитетима и уметничким школама. Захваљујући бројним изложбама и изван Европе стекао је интернационални углед.

Савремени критичари Радована Крагуља сврставају у мултимедијалне уметнике и та констатација је прихваћена у контексту савремених ликовних кретања и нове уметничке праксе у свету. Без обзира да ли је реч о графици, цртежу, скулптури, видеу или перформансу код Крагуља увек остаје препознатљив његов уметнички печат стечен на сопственом искуству уважавајући основна начела постмодернизма.

Централна тема његових уметничких рефлексија је поларизам природе и друштва, угроженост природних и животворних основица, кроз самог човека. Ту линију доследно спроводи и у Монографији КРАГУЛY на српском и енглеском језику. 

Рецензенти књиге су: Владимир Величковић, Миливоје Унковић, Едвард Л. Смитх. 

Уводни текст о животном и професионалном путу написала је Ирина Суботић. Све то уз двадесетак текстова реномираних интернационалних критичара и вешто изабраним најрепрезентативнијим радовима овог значајног уметника са прилогом о аутобиографији и исцрпном библиографијом на 360 страница у колору, сложено је у јединствену причу која превазилази оквире ликовне уметности и сурово додирује нашу друштвену стварност. Од својих почетака кад је Крагуљ указивао да индустријска и рекламна експанзија у потпуности мењају наш урбани пејзаж, он верује да се све пореметило услед несклада човековог односа са природом, посебно односа према животињама и исхрани. Ту доследност заговара уметник током свог вишедецнијског уметничког искуства и то је успео својим дизајном да подцрта и у Монографији КРАГУЛY.

Издавач је ХЕРА ЕДУ из Београда у сарадњи са Академијом наука и уметности Републике Српске. Монографија је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије суфинансирана као капитално дело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара