Читај ми!

Телевизијски пионир: Сава Мрмак

Сава Мрмак, ТВ и филмски редитељ, сценариста и телевизијски педагог, један од најзначајнијих ТВ редитеља Телевизије Београд. (Земун, 04. 03. 1929 - Београд, 09. 10. 2002)

Дипломирао режију на Академији за позоришну уметност у Београду. Његове драме и филмови оставили су неизбрисив траг у нашој културној заоставштини.

Аутор је седам краткометражних филмова, према сопственим сценаријима. Дебитантски кратки играни филм Милиција снимио је 1956, а дугометражни Звиждук у осам, 1962.

У Телевизији Београд делује као редитељ од самог почетка, 1958. године. У прво време режира музичке и шоу програме, затим популарне квиз емисије, касније се опредељује за телевизијску драму, најчешће с историјском садржином. Најпознатије режије: "Слом", "Време злочина", "Бањица", "Одлазак ратника - повратак Маршала", "Последњи чин", "1948.". Велике режије, током деведесетих биле су о Доситеју Обрадовићу, Династији Обреновић, а последње дело "Пролеће у Лимасолу", 1998. године. 

Сава Мрмак предавао је ТВ режију на Факултету драмских уметности у Београду и на Академији уметности Универзитета "Браћа Карић".

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије