„К`о лепи сан“, јединствено дело које су Цунетове ћерке посветиле оцу

Пројекат “Kо лепи сан” је потекао од новосадског адвоката, господина Ваве Хоровеца који је био велики пријетељ Предрага Цунета Гојковића. Једном приликом, Цуне му је рекао да има неостварену жељу да сними музику са својим ћеркама Наташом и Kатарином.

„Љубав, поштовање и огроман труд,  био је потребан да би смо дошли до овог ЦД- а." поверила је Катарина Гојковић, додајући: „Албум који  је пред Вама, својеврстан је пионирски подухват на овим просторима. Овим занимљивим експериментом смо хтели да испунимо жељу мом оцу. Имаћете прилику да неке песме чујете први пут  у вишегласју. Неколико песама је отпевала и моја сестра Наташа. И то је био посебан доживљај. Чиста емоција, то је била идеја која нас је све водила, све нас који смо живели са овом причом."

Композитор и пијаниста, професор Александар Дујин: „Обзиром да  се Цунетова жеља за живота није остварила, Вава Хоровец је одлучио да је ипак реализује, ма како то неизводљиво изгледало. Позвао ме је и предложио да на Цунетову музику наснимимо вокале Наташе и Kатарине и на тај начин остваримо неостварену жељу њиховог родитеља. Kључни проблем је био одабрати песме које су по квалитету биле довољно добре да се на  њих насниме вокали и касније обраде и финализују, а да у исто време буду одабир најбољих песама Цунетовог музичког опуса. Пуно рада је било потребно да се све усагласи, али када о свему размислим и сагледам са ове временске дистанце, за мене је најважније да сам најискреније и најбоље што сам могао, заједно са његовим ћеркама направио музику која је поново оживела песме које су сигурно биле део културне баштине ових простора у протеклих стотину година.                   

Неки критичари ће констатовати да квалитет женских вокала није на нивоу потребном да се направи музичко издање, други ће рећи да је технички гледано квалитет снимака лош, али за све оне који овај пројекат буду слушали на други начин, отвореног слуха и душе отвориће се оне друге слике, ван времена и простора које садрже једино и искључиво емоцију, лепоту и љубав."

Катарина Гојковић: „Ех, да смо имали још мало времена....Сигурна сам да нема особе која није ову реченицу изговорила у тренутку када се опраштала од свог родитеља. Шта сам још хтела да га питам, који  још савет да добијем или да само још мало ћутимо заједно, онако по подне уз кафу..."

Катарина и Наташа и овом приликом захваљују  свима који су учествовали и допринели да овај музички материјал настане и буде трајно овековечен: Владимир Хоровиц, Миомир Шећеров, Маријана Шаркић,  Герослав Зарић, Александар Дујин, Дарко Варга, Иван Грлић, Далибор Даниловић,  Радио Београд, Радио Нови Сад, Владимир Грајић и ПГП РТС.

Предраг Гојковић Цуне

Један од највећих певача изворне и староградске музике, Предраг Гојковић Цуне, је за музички архив Радио Београда снимио преко 1.000 песама изворне народне музике али и мексиканских и евергрин.

Остаће запамћен по извођењу песама "Кафу ми, драга, испеци", "Јаничар", "Соња", "Дунаве, моје море", "Запевајте, песме старе", "Стани, стани, Ибар водо"...

„Најбољи интерпретатор који се родио на овим просторима"-, тако га је описивао велики Ђорђе Марјановић.

Добитник је свих струковних награда и имао је највиши статус заслужног, истакнутог естрадног уметника. Поводом 83. рођендана и седам деценија каријере, уручен му је "Златни микрофон" Радио Београда. Добитник је признања "Сребрни лав", Ордена заслуга за народ, којим га је одликовао Јосип Броз Тито, као и посебног признања за врхунски допринос националној култури Србије.

Снимио је 52 сингл- плоче, више коктел- албума, неколико солистичких албума, а ПГП РТС објавио је својевремено и Цунетов троструки ЦД "50 година са вама".

У историји југословенске естраде сигурно ће као незабораван концерт остати дуел, натпевавање са Милетом Богдановићем, када су 1980. године у београдском Дому синдиката певали близу 18 сати и отпевали заједно преко 6.000 песама. Цуне је победио Милета, а рекорд у броју отпеваних песама до данас није оборен и по свој прилици скоро и неће бити надмашен.

Предраг Гојковић Цуне спада у групу истакнутих естрадних уметника који су отпевали највише концерата у хуманитарне сврхе, а добитник је много плакета и признања Црвеног крста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво