Украјина прва, Србија осамнаеста на „Евросонгу“!

Украјинска песма „1944“, коју је извела Џамала, најбоља на 61. „Евросонгу“! Другопласирана Аустралија. Представница Србије Сања Вучић на 18. месту са 115 бодова.

Украјина прва, Србија осамнаеста на  „Евросонгу“! Украјина прва, Србија осамнаеста на „Евросонгу“!

00.36 – Џамала из Украјине победница 61. „Евросонга“! Најбоља песма Европе 2016. године 1944. Другопласирана Аустралија, Русија трећа. Представница Србије Сања Вучић на 18. месту са 115 бодова.

00.29 –  Од публике из 41 земље Србији 80 бодова!

00.24 – Аустралија најбоља по мишљењу жирија, Украјина другопласирана. Ипак, ништа још није готово, јер нису урачунати гласови публике. Србија на 23. позицији.

00.16 – Из Београда, из РТС-овог студија, гласове је саопштила Драгана Косјерина. Жирију се највише допала украјинска нумера којој су доделили 12 бодова.

23.57 – Први бодови за Србију: осам поена из Босне и Херцеговине. 

23.51 – Гласове жирија прве саопштава Аустрија. Првих 12 бодова за Аустралију.  

23.47 – Манс Зелмерлов и песма која је вратила „Евросонг“ у Шведску – Heroes.

23.45 – Гласање је завршено! Линије су затворене! 

23.19 – Џастин Тимберлејк у паузи премијерно изводи нумеру Can't Stop the Feeling. У спектакуларном интермецу наступили су водитељи Петра и Манс, као и неки ранији учесници избора за „Песму Евровизије“.  

23.03 –  Гласање је почело! Из Србије може да се гласа искључиво СМС порукама. Највише 20 пута може да се гласа са једног броја. Из Србије не може да се гласа за српску представницу. Из свих других земаља које су ове године учествовале можете гласати за Сању Вучић. Сањин број је број 15!

22.48 – Зое није отишла Далеко одавде, већ на бини „Глоуб арене“ брани боје Аустрије. Британци Џо и Џејк су претпоследњи на листи извођача, али пуни оптимизма певају You're Not Alone! Такмичарски део затвара Јерменка Ивета Мукучјан Љубавним таласом.

22.37 – Украјинска представница Џамала посебним вокалним техникама при извођењу нумере 1944 покушаће да дође до победе. Ила Лоско са Малте осећа као да Хода по води (Walk on Water). Ника и „Младе грузијске Лолите“ у енергичној песми Midnight Gold виде шансу за прво место.

22.23 – О наступу Руса Сергеја Лазарева причало се доста претходних дана. Муње, крила, „ход по ваздуху“ прате тактове песме You Are The Only One. Шпанкиња Бареи енергично нам поручује: Кажи да! Откуцаје срца броји Летонац Јустс на путу до победе.

22.11 – Сања Вучић ZAA! Самоуверено, моћно, емотивно. Литванац Дони Монтел не крије да је Чекао ову ноћ веома дуго и нестрпљиво. Нина Краљић, представница Хрватске, верује да ће је Светионик вечерас довести до победе. 

21.57 – Кец у рукаву Пољака Михала Шпака су Боје живота (Color of Your Life). Аустралија се узда у шарм и певачко умеће Дами Им и песму Звук тишине. Кипрани су размрдали „Глоуб арену“ брзим тактовима Алтер ега

21.46 – Представник земље домаћина, Швеђанин Франс побрао је симпатије публике непретенциозним извођењем нумере If I Was Sorry. Џејми Ли из Хановера у друштву Духа брани боје Немачке. Амир из Француске донео је у „Глоуб арену“ оптимистични ритам захваљујући нумери J'ai cherché (Тражио сам).

21.37 – Сви смо створени од звезда, поручује Израелац Хови Стар. Бугарска представница има план и за случај да неко љубав прогласи злочином. Темпераментна Поли осветлила је костимом сцену када су се рефлектори искључили.  

21.25 – Ватрена Самра из Азербејџана сматра да је чудо потребно да се излечи од љубави. Мађарски представник Фреди игра и на карту изгледа док пева о Пиониру. Из Италије стиже Франческа Микјелин за коју „не постоји степен раздвајања“ који ће је одвојити од драгог.  

21.12 – Наступ Лауре Тесоро из Белгије први је у вечерашњем низу! Нема притиска за младу Лауру док изводи нумеру What's the Pressure. Elegantnoj Габријели из Чешке „чудовишта не могу ништа“ док пева песму I Stand. Представник Холандије поручује свима да успоре уколико не могу да наставе.

21.00 – Спектакл у „Глоуб арени“ је почео! Дефиле застава 26 земаља финалиста отвара велико финале такмичења за најбољу песму Старог континента. 

20.30 – Стокхолм је спреман за велико финале 61. „Евросонга“. Спремна је и Сања Вучић. „Задовољни смо генералном пробом, када је жири и гласао, прошло је полуфинале, сад идемо да се проведемо!“, рекла је представница Србије уочи великог финала у Шведској и позвала све да подрже песму Goodbye вечерас и гласају за Србију, то јест број 15.

Боје Србије у великој завршници 61. избора за „Песму Евровизије“ бранила је 22-годишња Сања Вучић уз помоћ Лене Кузмановић, Дуње Вујадиновић, Јелене Ђурић и Иве Плетикосић, као и балетског играча Милоша Исаиловића.

Поруку против насиља над женама уткану у песму Иване Петерс Goodbye (Shelter), спрпска представница послала је и у финалу моћним гласом и емотивним извођењем. Снажнијем утиску допринеле су познате српске водитељке чија су се лица током наступа смењивала на екранима иза тима предсвођеног Сањом.

Финале је отворила представница Белгије Лаура Тесоро изводећи нумеру What's the Pressure, а затим су на бину „Глоуб арене“ излазили редом такмичари из Чешке, Холандије, Азербејџана, Мађарске, Италије, Израела, Бугарске, Шведске, Немачке, Француске, Пољске, Аустралије, Кипра, Литваније, Хрватске, Русије, Шпаније, Летоније, Украјине, Малте, Грузије, Аустрије, Велике Британије и Јерменије. Сања Вучић наступила је 15.

Право гласа у финалу имале су све земље које су учествале ове године, укључујући и оне које нису успеле да се пласирају у велико финале, што значи да смо чувену фразу "And 12 points go to..." чули чак 42 пута.

Стручни жири и гледаоци из сваке земље доделили су одвојен скуп поена од један до осам, односно 10 и 12. То значи да је најбољих 10 песама и по мишљењу жирија и 10 по мишљењу гледалаца добило поене.

Након што су гледаоци гласали путем телефона, слањем СМС-а или користећи званичну апликацију, презентери гласова из 42 земље учеснице укључили су се у програм и саопштили поене само петочланог жирија. Након тога, гласови публике су комбиновани, те је свака песма добила одређени број бодова.

Поене гледалаца саопштили су водитељи такмичења, почевши од земље која је добила најмањи број поена публике, па све до земље која је добила највећи број гласова. За оне који би желели да знају како је њихова земља гласала, сви гласови - и публике и жирија - биће доступне после такмичења на сајту Eurovision.tv.

Кроз финално вече водили су нас прошлогодишњи победник Манс Зелмерлов и Петра Меде која је била домаћин „Евросонга“ 2013. године.

Велико финале „Песме Евровизије“ Радио-телевизија Србије директно је преносито на Првом и Сателитском програму. Коментатор преноса била је Душка Вучинић.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара