РТС спреман за Беовизију

У петак, 20. фебруара са почетком у 13 часова, одржана је конференција за медије поводом фестивала "Беовизија 2009", којој су, поред организатора, присуствовали и извођачи.

Том приликом, РТС је издала следеће саопштење: 

Фестивал забавне музике „Беовизија 2009" биће одржан 7. и 8. марта у „Центру Сава" у Београду, у копродукцији Радио-телевизије Србије и продукцијске куће Мега Тон.

РТС је и ове године расписала јавни конкурс, на који је пристигло 90 композиција. Селекциона комисија коју су чиниле музичке уреднице у РТС Јелена Илић, Јелена Влаховић и Ана Милићевић одабрала је 20 композиција које ће се 7. марта такмичити на полуфиналној вечери, када ће гласовима жирија и гледалаца (50:50 посто) бити изабрано 10 композиција за учешће у финалу 8. марта. У току  финалне вечери жири и ТВ гледаоци ће, по истом принципу, одлучити о победнику Фестивала. Победничку композицију ће Радио-телевизија Србије, као носилац Евровизијских права, делегирати на „Песму Евровизије 2009" у Москви.

Ове године је први пут уведена и новчана награда за победнике Фестивала. Извођач или група извођача победничке композиције добиће награду у износу од 2000 евра, а ауторски тим ће равноправно распоредити награду од 3000 евра.

Традиционално, биће додељне и годишње награде најбољим музичким ствараоцима у претходној години.

У ревијалном делу Фестивала наступиће Јелена Томашевић, Боаз (прошлогодишњи представник Израела на „Еуросонгу"), Сирушо (прошлогодишња представница Јерменије), као и гости из региона.

Промовисање извођача и песама кроз програм РТС-а је већ почело. Гледаоци ових дана имају прилику да се упознају са извођачима у „Јутарњем програму", као и викендом  у „Шареници". Од 23. фебруара у оквиру „Јутарњег програма" почеће представљање свих композиција које ћемо слушати на „Беовизији 2009", а од тога дана ћемо фестивалске композиције емитовати и непосредно пред  почетак трећег Дневника.

Жреб којим ће бити утврђен редослед наступа извођача на „Беовизији" биће обављен 25. фебруара у „Београдској хроници", на првом програму РТС.

Обе фестивалске вечери Радио-телевизија Србије преносиће директно на првом каналу и на свом сателитском програму.


О ФЕСТИВАЛУ

Фестивал „Беовизија" је први пут одржан 2003. године. На фестивалу се бира српски представник за „Песму Евровизије".

Песма „Молитва" у извођењу Марије Шерифовић је освојила прво место на „Беовизији" 2007. године а потом и на „Песми Евровизије 2007" и довела то престижно такмичење у Београд. Радио-телевизија Србије и грађани Србије су у мају месецу 2008. били одлични домаћини свим учесницима и љубитељима „Песме Евровизије", као и рекордном броју страних новинара. Захваљујући директном преносу  у скоро 50 земаља и са више од 100 милиона гледалаца, Србија је била медијски центар света. Победница „Беовизије" Јелена Томашевић је песмом „Оро" заузела 6. место на „Песми Евровизије 2008".

„Беовизија" је традиционално један од најгледанијих телевизијских шоу програма у Србији (прошлогодишњи фестивал путем стриминга преносило је седам земаља, а у сателитском преносу гледан је широм света). Организација овогодишње „Беовизије" представља велику одговорност после одличне организације прошлогодишње „Песме Евровизије" у Београду.

  

ДОСАДАШЊИ ПОБЕДНИЦИ БЕОВИЗИЈЕ

2003 - „Чија си", извођач: Тоше Проески, музика и текст: Леонтина Вукомановић, аранжман: Жељко Јоксимовић

2004- „Збуњена", извођач: Негатив, музика: Негатив, текст: Ивана Павловић, аранжман: Мирко Вукомановић и Негатив

2005 - „Јутро", извођач: Јелена Томашевић, музика: Жељко Јоксимовић, текст: Александра Милутиновић, аранжман: Жељко Јоксимовћ

2006 - „Луди летњи плес", извођач: Фламингоси и Луис, музика: Горан Станковић и Огњен Амиџић, текст: Огњен Амиџић, аранжман: Александар Кобац

2007 - „Молитва", извођач: Марија Шерифовић, музика:Владимир Грајић, текст и аранжман: Саша Милошевић Маре

2008 - „Оро" извођач: Јелена Томашевић, музика: Жељко Јоксимовић, текст: Дејан Ивановић, аранжман: Жељко Јоксимовић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије