Град домаћин – Минск

Минск је главни и највећи град Републике Белорусије, административни центар Минске области и Минског региона, најзначајнији политички, привредни, научни и културни центар у земљи.

Смештен је готово у самом средишту Белорусије - на обалама реке Свислач у подручју Минског побрђа. У основи побрђа налазе се стене девонске, кредине и палеогенске старости, док је савремени површински рељеф формиран деловањем Сошког ледника који је био активан у периоду од пре 220 и 110 хиљада година.

Сам град лежи на просечној надморској висини од око 220 м, а недалеко од града налазе се и три највише тачке Белорусије - Дзјаржинска гора (на висини од 345 м) налази се на око 30 км западније, Лисаја (342 метра) на око 21 км северно и Мајак (335 м) на око 30 км северозападно од града.

Најважнији водоток који протиче кроз град је река Свислач, лева притока реке Березине и део басена реке Дњепар и Црног мора. Река Свислач извире на свега неколико километара северозападно од града, у подножју брда Мајак и протиче готово централним делом града у смеру северозапад-југоисток. Кроз град протиче још неколико мањих водотока који се уливају у Свислач.

Средином 20. века долина уз реку Свислач је у потпуности архитектонски трансформисана и некадашње плавно и мочварно подручје претворено је у такозвани Миншки појас воде и зеленила који чине паркови и зелене површине. Данас је то рекреативно подручје у граду и сматра се једним од најважнијих градских симбола.

Према проценама националне статистичке службе за 2014. годину у Минску је живело 1.941.000 становника, док у ширем градском подручју живи преко 2,6 милиона људи, што чини око четвртине укупне популације у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије