Читај ми!

#PZE23

Свет можда гори, али у Ливерпул сигурно не идемо да спавамо

Напетост, неизвесност, драма – тако би се у три речи могла описати завршница финалне вечери „Песме за Евровизију" након које је, са две „десетке“ као победник изашао Luke Black. Овогодишњи фестивал био је занимљив и због тога што је имао много више фаворита него иначе, што се види и у резултатима, пошто победничка композиција није била прва ни код жирија, ни код публике, али је тријумф био неминован.

Победник је, према гласовима и публике и жирија, заузео друго место, али је због несагласја код гласова за друге такмичаре, у збиру имао највише поена (20) и тако дошао до пехара.

Постапокалиптична песма којом је кантаутор желео да упозори, пре свега младе, шта би свет могло да задеси за неколико година, привукла је пажњу жирија у финалу, али и публике.

Прво место и 12 поена по мишљењу публике освојио је Принц са песмом Цвет са Истока, али је разлика између Принца (20.398) и Лука (20.070) била свега 328 гласова, па можемо рећи да су се обојица гледаоцима готово подједнако свидели.

Принц је тако заузео друго место, пошто је од жирија добио шест поена. Исти број поена (18) добила је и најмлађа учесница овогодишње смотре и победница код жирија Нађа са песмом Мој први ожиљак на души, али пошто се предност даје поенима публике, у коначном пласману заузела је треће место.

Неизвесност се, за разлику од прошле године, видела и у нашим студијима у Кошутњаку, где нико није смео да се усуди да процени ко ће победи, упркос томе што су сви имали своје фаворите.

Занимљиви резултати и у полуфиналима 

Статистички, још су занимљивији резултати из полуфинала. Победница првог полуфинала била је Нађа, Принц је заузео треће место, освојивши само 12 поена од публике, док је победник у финалу у полуфиналу био шести (осам поена од публике и два од жирија).

Ипак, важно је напоменути да се чланови жирија у полуфиналима и у финалу разликују, па не би требало директно поредити те резултате.

Друго полуфинале је, у резултатском смислу, такође било занимљиво. Победник је био Dzipsii (12 од жирија и 10 од публике) и то је име које треба запамтити, а друго место заузела је Nadia (7 од жирија и 12 од публике). Треће место припало је Зејни.

Комплетне резултате гласова публике и жирија можете прочитати на нашем сајту

Сличности и разлике 

Иако је сличан тим радио на победничким нумерама ове и прошле године, наступ Лука Блека (Luke Black) не може се директно упоредити са прошлогодишњим Констрактиним перформансом који је преко ноћи одушевио целу Србију и донео јој прво место са максималним учинком.

Међутим, постоји комплексност у наступу која даје јединственост песми коју је извео Лук Блек. Управо је то оно што повезује њега и Констракту - дубља порука коју ће свако схватити на свој начин.

То што Лук Блек није освојио максималан број поена не би смело да умањује његову победу, већ да нам покаже како је овогодишњи фестивал изнедрио много нових звезда и показао да имамо велики број квалитетних и младих људи који су били у конкуренцији за победу.

Ипак, чини се да смо видели само делић онога што наш овогодишњи представник може. Luke је, одмах након победе, у разговору за Интернет портал РТС-а поручио да је наступ на „Песми за Евровизију" био само сведенија верзија онога што је замишљено за Ливерпул.

Нема дилеме да другу годину заредом шаљемо нешто што је другачије, али и квалитетно, а ако се ослонимо на Лукине најаве, мале су шансе да се обрукамо. Liverpool, here we come!

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво