Читај ми!

#PZE22

Чаршија је брујала о слободној песми, али уметница мора бити здрава – финалe Песме за Евровизију

Која ли је тајна здраве косе Меган Маркл – пита се Констракта, победница „Песме за Евровизију“, али и сви који су синоћ гледали финале избора за представника Србије на „Песми Евровизије“. Како је један наступ, у мору „евровизијских сигурица“ успео да промени мишљење о песми за свега 48 сати и због чега је Констракта успела да освоји максималан број гласова.

Након годину дана паузе, РТС је организовао национално такмичење на којем се бира представник Србије на „Песми Евровизије“. Више је него очигледно да су музичари били жељни такмичења и наступа, а то се може приметити у разноврсности композиција које су стигле до финала.

У синоћном финалу „Песме за Евровизију“ заиста смо могли да чујемо готово све музичке жанрове који се слушају у Србији - од балада са фолк елементима, преко модерне варијанте чочека и песама које се слушају у клубовима, до експерименталних композиција које у великој мери употпуњује наступ.

Упркос томе што се уочи финала чинило да ће ситуација бити јако неизвесна, резултати су показали да није било места несигурности у то ко ће заузети победнички подијум. Гледаоци и стручни жири у потпуности су били сагласни и највише поене (12, 10, 8) доделили истим песмама.

Зорја је са својом етно баладом добила по осам поена од публике и жирија, а Сара Јо је са необичном нумером коју је пратила изузетно захтевна кореографија освојила 20 поена (по 10 од публике и жирија.

Дајемо поверење, али да не урекнемо 

Иако су многи били скептични, па чак и сама победница, Констракта је освојила и публику и жири и добила максималан број поена. Многи су то претпостављали, имајући у виду „хајп“ који је настао на свим друштвеним мрежама, али као да нико није смео (да не би урекао) да каже да је победа сигурна.

Узбуђење је било оправдано – Констракта је добила 44.559 гласова гледалаца, док је другопласирана Сара Јо освојила готово двоструко мање.

Констрактина композиција је привукла пажњу на прво слушање, али не толику, каква је настала када смо први пут видели наступ. Многи од нас који су пратили пробе у Кошутњаку имали су прилике да виде како песма полако осваја, како извођаче, тако и све остале, па сте свуда могли да чујете како неко певуши „Бити, бити здрава“ или „Боже здравља“.

Да будемо фер, певала се и Мушкарчина, али Констрактина понављања некако су остајала урезана.

Током синоћног финала у прес центру сви новинари су ритмичним аплаузом испратили нумеру In corpore sano, а на крају наступа Констракта је добила највеће овације.

Све то указује да бисмо у Торину можда могли да очекујемо добар резултат, када Европљани почну да схватају како је то кад „немате књижицу“ или покушају да сазнају „тајне здраве косе Меган Маркл“.

Која ли је тајна диригента?

Финално вече „Песме за Евровизију“ обележио је и ревијални део у коме су многи некадашњи евровизијски учесници и регионалне звезде певали најбоље и најпопуларније композиције са фестивала италијанске музике у Санрему.

Међутим, иако су песме изводили неки од најпопуларнијих певача са ових простора, попут Јелене Томашевић, Кнеза и Сергеја Ћетковића, судећи по реакцијама на друштвеним мрежама, симпатије гледалаца однео је диригент Великог ревијског оркестра РТС-а Филип Булатовић, који је за сваку песму припремио, може се слободно рећи, јединствену диригентску кореографију.

За нама је, несумњиво, озбиљан и веома конкурентан национални избор за представника на „Песми Евровизије“.

Имајући у виду какве су нам композиције и наступе овогодишњи такмичари припремили, без бојазни можемо да кажемо да нас у наредним годинама очекују подједнако узбудљиви фестивали са веома квалитетним композицијама које ће се слушати, без обзира на коначни пласман.

И шта ћемо сад? Andiamo a Torino!

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара