Читај ми!

Бетовен у Галерији, уторак 15. децембар у 19 сати, Галерија РТС, Таковска 10

Љиљана Вукеља, клавир

Обележавању 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена Радио Београд 2 прикључио се и циклусом од четири концерта у Галерији РТС, Бетовен у Галерији. На трећем концерту ће наша истакнута пијанисткиња Љиљана Вукеља свирати дела која заокружују величанствени низ Бетовенових соната за клавир: бр.31 оп. 110 у Ас-дуру и бр. 32, оп. 111 у це-молу. Њихове одважне иновације и синтеза прошлости и садашњости биле су изузетно радикалне за време у коме су настале.

Идући даље од пуког истраживања пијанистичких техника и формалних конвенција, представљајући нове приступе концепту цикличности, последње Бетовенове сонате се издвајају и као дубоко лична остварења изразитог лиризма и меланхолије. Капитална дела клавирске музике великог композитора, настала током 1821-22. године, имају посебан статус у целокупном стваралаштву за овај инструмент. Непрестано интригирају теоретичаре музике и музикологе и огроман су изазов за пијанисте.

Директан пренос концерта можете пратити на таласима Радио Београда 2 и на платформи РТС Планета. Због актуелне здравствене ситуације, овај концерт у Галерији РТС биће одржан без публике.

Пијанисткиња Љиљана Вукеља, ванредни професор клавира на Факултету музичке уметности у Београду, након завршених студија у класи Невене Поповић усавршавала се код Мишела Берофа у Фрајбургу (Немачка), а потом и на Конзерваторијуму у Лозани код пијанисте и диригента Жан-Франсоа Антониолија. Истовремено је активно учествовала и на мајсторским курсевима Ј. Сљесарјева, М. Далбертоа, Д. Башкирова, С. Доренског. Докторирала је на ФМУ у Београду под менторством Дејана Синадиновића на теми Савремено извођење клавирских дела М. Равела, Ж. Енескуа и А. Дитијеа.

Лауреат на међународним такмичењима Havelländische Musikfestspiele у Науену (Немачка, 2006) и Адилиа Алиева у Гајару (Француска, 2004), добитник бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на такмичењима за младе у Риму, Тортони и Анкони (Италија), Љиљана Вукеља је као солиста и камерни музичар свирала у свим значајнијим салама у Београду (Велика дворана Коларчеве задужбине, Београдска филхармонија, Скупштина града), широм Србије, у Републици Српској, Босни, Хрватској, Црној Гори, Румунији, Француској, Италији, Немачкој, Швајцарској, Ирској, САД. Као солиста је сарађивала са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Уметничким ансамблом Бинички, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром Про Класика и диригентима као што су Жан-Франсоа Антониоли, Емил Симон, Давид Порселајн, Јордан Дафов, Анатолиј Новицки, Биљана Радовановић, Павле Медаковић, Венсан Монтеј... Гостовала је и на бројним фестивалима у земљи и иностранству као што су БЕМУС, БЕЛЕФ, БУНТ, Трибина композитора, Фестивал минимализма, Музички Темишвар (Румунија), Havelländische Musikfestspiele, Мовиментос (Немачка), Galway Music Festival (Ирска), Котор Арт (Црна Гора), Art & more (Ровињ, Хрватска). Године 2013. била је сарадник Ирског играчког ансамбла Fabulous beast изводећи балете Петрушка и Посвећење пролећа Игора Стравинског у аранжману за клавир четвороручно на фестивалима у Србији, Ирској и Немачкој. Сезоне 2016/17. са пијанистом Владимиром Цвијићем издала је ЦД са музиком за два клавира композитора Владимира Тошића, а у марту 2020. објављен је њен солистички компакт-диск Ретиде са композицијама истог аутора.

Редовно наступа са реномираном виолончелисткињом Сандром Белић приређујући концерте на фестивалима и појединачним извођењима у Србији, Хрватској, Црној Гори. За концерт на фестивалу Art & more у Ровињу, у јулу 2020. године, додељена им је награда Мостови култура. Од 2019. године сарађује и са пијанисткињом и мултимедијалном уметницом Маријом Поповић Стојадиновић у оквиру различитих пројеката везаних за савремену музику српских композитора.

Уредник циклуса: Бојана Жижић
Уредник преноса: Маја Чоловић Васић
Продуцент: Нела Булић

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво