Читај ми!

Гласови, речи, слова...

"Гласови, речи, слова" је нова збирка песама Стојанке Раденовић-Петковић, која живи у Канади и активно се бави очувањем српског језика и писма у Канади и Србији.

Гласови, речи, слова је збирка песама Стојанке Раденовић-Петковић која од 1994. године живи у Канади. Веома је ангажована на очувању и неговању матерњег језика и културе у иностранству.

Како каже књижевни критичар Радомир Мићуновић, гласови, речи, слова заправо су средства и оруђе, којима се чувају и уздижу тековина и виталност појединца и заједнице. То је ангажована поезија у најбољем смислу те речи, писана у епском духу.

Болну тему језика Стојанка Раденовић-Петковић дотакла је у другом делу збирке, где каже:

"Саветују нам да заборавимо језик, јер је мали. Саветују да се оканемо српског писма, јер није светско него само наше... Е па, да видимо! Ти подлаци што мисле да су ме спречили да плачем на српском у својој земљи, неписмени су и не знају да прочитају шта сам написала старим српским словом. Доказаћемо да смо своји само на језику свог бића."

"Биће језика је биће народа – посебно биће песника. Песник је у језику – то му је постојбина!", закључио је Радомир Мићуновић на представљању те збирке песама у Београду, 4. октобра.

Стојанка Раденовић-Петковић до сада је објавила девет збирки песама и Приче из даљине.

Била је дописник Политике и сарадник Вечерњих новости за инострана издања. Своје чланке и песме објављује у Збиљи, листу који веома активно сарађује са дијаспором.

Ратна географија је 1998. године проглашена за најбољу збирку песама написану у дијаспори, на Сабору књижевних ставаралаца из дијаспоре Србије. Виртуелна стварност добила је награду Академије "Иво Андрић".

Њена поезија заступљена је у многим зборницима и антологијама дијаспоре, Србије и Црне Горе. Песме су јој преведене на руски, шведски, арапски и француски.

Члан је Удружења књижевника Србије, Удружења писаца просветних радника Србије и секретар Српско-канадског удружења писаца „Десанка Максимовић".

У оквиру Удружења „Десанка Максимовић" активно учествује у акцијама за очување српског језика и писма у Канади и Србији. Иницијатор је пројекта „Напиши ми писмо", којим су била обухваћена деца из српских школа у Онтарију и енклаве Штрпце на Косову и Метохији, као и пројекта „Неки нови писци", којим се охрабрују и подржавају наши људи у Канади који желе да пишу и да објављују своје књиге.

Aктивно се бави превођењем са енглеског, српског и немачког језика, а песме пише и на српском и на енглеском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара