Са децом у свет цртања

У оквиру пројекта "Са децом у свет цртања" у организацији СКУД "Велење", који је био финансиран од стране Министарства Републике Србије за спољне послове, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и подржан од стране Савеза Срба Словеније, организоване су радионице илустрације за децу узраста од 6 до 14 година. Предавач је био Никола Драгаш, истакнути илустратор и карикатуриста из Панчева, Србије.

Одржане су три радионице у Велењу, једна у Марибору, друга у вртићу Лучка, Велење и трећа у АКУД Коло Копар.

У оквиру прве радионице деца су цртала животиње од бројева и добили прегршт добрих радова, па је тако од броја 9 настала пчела, од 5 пуж и друго.

У другој радионици радили су вежбу креативног размишљања, па је тако од бамбуса настао фламингос, од лешника пчела и од сира робот.

Трећа радионица састојала је од цртања мотива Словеније и Србије и маскота које су имале задатак да заједно ураде неко добро дело.

После треће радионице одржана је заједничка изложба дечијих радова и карикатура Николе Драгаша са називом “Насмејана оловка”. Уз помоћ наставница допунске школе српског језика Драгане Шошкић и Маје Анђелковић Шегуљев одржана је и четврта радионица у Марибору где су деца цртала животиње од бројева.

У вртићу Лучка у Велењу одржана је радионица за децу узраста од 3 до 5 година, где су заједно са Николом цртали корак по корак и од кругова, троуглова и правоугаоника нацртали медведа и зеца.

Завршна радионица била је у Копру у организацији АКУД Коло, где су домаћини били етномузиколошкиња и етнокореолошкиња др Весна Бајић Стојиљковић, наставница допунске школе српског језика Јадранка Бети и наставница Дијана Јанковић. Децу су цртала маскоте Србије и Словеније, које су заједно учиниле добро дело. Сва деца су добила за успомену мајицу са штампом илустрације пројекта, и на крају сваке радионице од илустратора су добили на поклон илустрацију омиљене животиње.

“Кроз све радионице прошло је око стотину деце која су била вредна и креативна, и направила прегршт добрих радова. За мене је ово било посебно искуство, јер цртање спаја људе и руши језичке баријере. Посебну емоцију свему овом је дао сусрет са мојим ђаком Ланом Рамовић (15) која сад живи у Словенија, и која је заједно са нама цртала у Копру…”, каже Драгаш.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије