Ивана и Данијел - венчање у Сан Ђерману, у Италији

Љубав руши све предрасуде и границе - није само банална фраза, опште место, јер нам она у стварности потврђује своју моћ...љубав покреће свет, због љубави се дешавају чуда, мења живот...и државе!

На један "луди камен" стао је и Данијел Стевановић који је родни Петровац на Млави напустио због изабранице свога срца, Иване Елизе Пауновић и дошао у Италију.

Ивана и Данијел су се венчали у присуству кумова, Лекић Наташе и Лекић Драгана, као и најуже родбине. Неопходно је било и присуство преводиоца, јер младожења не говори италијански, с обзиром на то да је недавно дошао у Италију, у Сан Ђермано, месташце недалеко од Вићенце.

"Сан сваке девојке је да постане супруга особи коју воли, а касније и мајка. Данас ми се један део сна испунио, а други део очекујем крајем месеца маја када постајем мајка. Данас 9. маја, дан за мене пун симболике, јер је дан победе, почиње брачни живот. Ван себе сам од усхићења и немам други израз за моју срећу. Моју другу половину нашла сам у Србији, корени зову...", каже Ивана.

Младожења такође није крио своја осећања.

"Сваки дан доноси ново откриће, а сваки корак који направим је обавијен топлином заједништва и подршке. Управо на овај начин описао бих свој долазак у земљу у коју "сви путеви воде", а где се свака нова улица претвара у причу о љубави. Све је било ново и непознато, улице препуне историје, мирис кафе који се шири из малих кафића и живахна атмосфера која никада не престаје. Прилагођавање на нову средину није увек било лако. Међутим, научен сам да је дом тамо где си са својом бољом половином. А мој дом је овде, у загрљају жене коју волим. Овде сам се венчао са особом коју волим изнад свега, и сада, док чекамо долазак нашег "малог чуда", осећам се испуњеним и срећним. Захвални смо и задовољни, јер смо започели ново поглавље у нашим животима.

За мене, промена земље, културе и језика представља не само физички прелазак са једног места на друго, већ и дубоку емоционалну и менталну трансформацију. То је као да отворите нову књигу чије су странице исписане непознатим словима и бојама, и полако откривате свет који је потпуно другачији од свега што сте досад знали. Култура је попут дубоког корења стабла које сеже у прошлост и обликује идентитет људи који живе у одређеној земљи. Упознавање нове културе значи учење о обичајима, вредностима, уметности и начину живота који могу бити потпуно различити од онога на шта сам навикао. Али управо у тој различитости лежи лепота и богатство света.

Језик је кључ који отвара врата новог света. Научити нови језик значи разумети и комуницирати са људима на потпуно нов начин. То није само превођење речи са једног језика на други, већ проналажење начина да изразим своје мисли, емоције и идеје на другом језику, чиме се отвара врата ка дубљем разумевању и повезаности са новом културом.

У суштини, промена земље, културе и језика представља путовање ка самопознавању и расту. Кроз упознавање нових људи, обичаја и језика, постајемо отворенији, флексибилнији и саосећајнији, обогаћујући свој живот новим искуствима и перспективама које ће нас пратити кроз цео живот”, завршава своје дуго изношење сопствене среће и радости младожења, Данијел Стевановић.

Заменица градоначелника Сан Ђермана, Марта Прето Мартини је била такође усхићена јер је први пут венчала двоје држављана из Србије. Иако је Ивана рођена у Италији, и има италијанско држављанство, она је такође и српска држављанка.

За госпођу Прето Мартини је било посебно очаравајуће, двојезично венчање.

"Лепо је видети стране држављане и чути њихов језик. Срби су овде јако цењени и одлично прихваћени од локалног становништва, они су наши драги и уважени суграђани. Имам само речи хвале за српски народ. Младенцима желим срећу и добар живот овде, у нашем малом месту, да се никада не осећају странцима, јер они то за нас нису. Било ми је велико задовољство да их ја лично венчам", рекла је госпођа Мартини.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије