Преминуо песник Ђорђе Николић

Српски песник, преводилац, дугогодишњи политички емигрант и члан Удружења књижевника Србије Ђорђе Николић преминуо је 19. априла у Аранђеловцу у 75. години, саопштило је Удружење књижевника Србије.

Ђорђе Николић биће сахрањен у четвртак, 25. априла у родном месту Рабровцу код Тополе.

Рођен је 1949, а почетком седамдесетих година прошлог века емигрирао је у САД и прикључио се својој породици и деди Дионисију Миливојевићу, епископу Српске православне цркве у Америци од 1940. до 1979. године.

Ђорђева сестра Драгица Милошевић трагично је изгубила осмогодишњу ћерку Иванку која је, с Драгишом Кашиковићем, брутално убијена 1977. у просторијама Српске народне одбране Чикагу. Верује се да је ова убиства починила југословенска тајна полиција.

Николић је у САД, после стицања магистеријума, завршио докторске студије славистике на Нортвестерн универзитету у Чикагу.

Објавио је десетак књига песама, од којих прве четири у егзилу (две на енглеском језику). Године 1975. постао је коаутор збирке "Три словенска песника", на енглеском језику, заједно с изгнаним руским нобеловцем Јосифом Бродским и познатим пољским дисидентом Тимотеушем Карповичем.

За Николића је академик Предраг Палавестра написао: „Док је Чарлс Симић у Америци постао угледан амерички песник, Ђорђе Николић је у Америци постао угледан српски песник.“

Од одласка у изгнанство Николић у отаџбини није објављивао. Лирски спев Српска глава била је прва његова књига која је 2000. године објављена у Србији. Збирка љубавне поезије У потрази за Еуридиком (у издању Матице Српске), по речима академика Николе Милошевића, писана је језгровито, на начин највећих мајстора старе јапанске лирике и да Николић ништа друго није написао и то би било довољно да се уврсти међу песнике великог уметничког домашаја.

Николићева поезија је превођена на енглески, руски, бугарски, италијански и шпански језик.

Поред писања, Николић се бавио превођењем са српског на енглески и са енглеског на српски. Његову поезију преводио је чувени песник Чарлс Симић, добитник Пулицерове награде.

Ђорђе је лауреат Академије америчких песника у Њујорку, 1977 и бројних престижних награда у Србији.

Био је председник Српске народне библиотеке у Чикагу, задужбине својих родитеља Милуна и Наде, која се убраја међу највеће и највредније приватне библиотеке у свету.

Био је потпредседник и уметнички директор породичне добротворне Фондације "Иванка Милошевић", у Чикагу, која је утемељила и од 2001. додељивала престижну књижевну награду "Богородица Тројеручица".

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво