Јаковљевић: Одајмо почаст српским, јеврејским и ромским жртвама Јасеновца

У организацији француског удружења "Деца Јасеновца" у Паризу ће се у суботу 20. априла са почетком у 11 часова одржати друга комеморација у западној Европи. Том приликом ће се одати почаст српским, јеврејским и ромским жртвама логора смрти Јасеновац и жртвама усташког и нацистичког варварства у периоду од 1941. до 1945. године.

То је уједно и почаст жртвама холокауста и фашизма. Прва комеморација овакве врсте започета је прошле године 22. априла у Дрансију, градићу крај Париза одакле су из Француске у логоре смрти депортовани први Јевреји. Ове године комеморација ће бити одржана испред споменика подигнутог у знак сећања на југословенског краља Александра и српског краља Петра Првог (Place de Colombie - Porte de la Muette 75016 Paris).

22. април је Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. То је државни празник, односно Дан сећања, који се обележава у Србији сваке године, на тај дан. Посвећен је сећању на Србе, али и Роме и Јевреје, који су страдали у масовним злочинима током Другог светског рата у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији.

„Датум је свесно изабран зато што су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године две групе са више од 1000 логораша покушале да се пробију из усташког концентрационог логора Јасеновац. Спасило се само њих 91. Средином априла 1945. године, усташе су почеле да се припремају за напуштање логора, укључујући и ликвидацију затвореника. Око 600 од укупно 1073 још увек живих логораша напало је усташку стражу и кренуло у пробој који је преживело само њих 91. Преостала 473 логораша, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју, убијено је и спаљено заједно са логорским објектима. Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша, 11 је преживело. Партизани су у логор ушли тек почетком маја 1945.", подсетио нас је на историјске тачне и болне чињенице председник удружења Деца Јасеновца, Давид Јаковљевић.

Он је додао да управо због свирепог и незапамћеног злочина посебно према деци свих узраста почев од рођења на надаље и јединог концетрационог логора за децу и његово удружење носи име Деца Јасеновца. Удружење има пуни назив „Деца Јасеновца – Association Française pour la Reconnaissance et la Mémoire des Victimes de Jasenovac (AFRMVJ)" што у преводу значи француско удружење за признавање и сећање на јасеновачке жртве.

О свирепом страдању жртава цивила у концентрационим логорима, у масакрима, масовним убиствима, смакнућима, рацијама и прогонима и на овој комеморацији, као и претходне године, биће, пропратна изложба.

Комеморација почиње у 11 часова говором председника удружења Деца Јасеновца Давида Јаковљевића. Потом ће историчар и секретар удружења Деца Јасеновца француски историчар Алексис Труд одржати излагање са историјским чињеницама, а онда ће бити изведена песма Јаме. Након интонирања химни биће положени венци на споменик у краља Александра Југословенског и Петра Првог Српског.
Краљ Александар од Југославије је заједно са Лујем Бартуом, министром спољних послова Француске 9. октобра 1934. године у Марсеју био прва жртва овог фашизма.

„Пошто је 22. април ове године понедељак, ми смо изабрали 20. април који остаје снажан симбол због тога што је тог датума рођен злочинац Адолф Хитлер, без којег се не би десиле многе трагедије на територији Југославије с обзиром на овај тренутни мрачни период који нас подсећа на успон фашизма и антагонизама као пре 100 година", додао је Јаковљевић.

Овом комеморативном скупу присуствоваће многи пријатељи удружења Деца Јасеновца, француског друштва, као и многих других земаља. Такође ће присуствовати и велики број наших грађана.

„Сетимо се тога дана на стотине хиљада жртава геноцидног усташког режима који су од 11. априла 1941. плански злостављали и убијали већинско српско становништво као и припаднике јеврејског и ромског народа. Дођите, одајмо им пошту. Рачунамо на ваше присуство, дугујемо им то и уједно вам се захваљујемо на сарадњи и што све те наше мученике не заборављамо", додао је Давид Јаковљевић, председник француског удружења за признање и сећање на жртве Јасеновца – Деца Јасеновца - Париз.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво