Пиротски ћилими у Паризу

Да живо наслеђе пиротских ћилима има своје место у европским размерама, сведочи и препуна сала Културног центра Србије у Паризу, где је Етнографски музеј у сарадњи са познатом сликарком Милицом Живадиновић премијерно представио ексклузивну изложбу "Два лица".

Ова изложба посвећена је пиротском ћилимарству као највишем домету текстилног стваралаштва Србије и на њој се сусрећу примерци јединствене лепоте, орнаментике и разиграна интерпретација у шарама у радовима сликарке Милице Живадиновић.

Два лица представљају изузетан пример спајања модерног и традиционалног и приказују одабране предмете из Колекције пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду, најзначајније и најстарије збирке у Србији коју чине 173 ћилима, и радове Милице Живадиновић која је у њиховој орнаментици пронашла непресушну инспирацију. Својом лепотом посебно се истичу 24 батала – ћилима великих димензија, комплексне орнаменталне композиције и изузетних ликовних и техничких одлика.

Уз поздравну реч Натали Бељански, директорке Културног центра Србије у Паризу, изложбу су отвориле Марина Цветковић, кустоскиња и музејска саветница Етнографског музеја и Милица Живадиновић, примењена уметница.

Изложба настоји да на савремен начин представи париској публици пиротски ћилим као значајан сегмент културног наслеђа Србије и специфичан визуелни национални симбол, али и његово богатство боја, модерност форми и скривену симболику.

Изложба је доступна до 30. априла 2024. године у Културном центру Србије у Паризу.

Изложба је реализована уз подршку Министарства културе Републике Србије и Националне комисије за сарадњу са Унеском.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво