"Пчелица" и "Лагуна" излажу на Сајму дечјих књига у Болоњи

У Болоњи се одржава највећи сајам књига за децу. Издавачка кућа "Пчелица" је већ добро знани гост, а Лагуна ове године први пут учествује на том сајму као излагач.

За овогодишње представљање на Међународном сајму књига за децу у Болоњи Пчелица је припремила велики број новитета, али и ранијих издања редизајнираног и освеженог изгледа.

Од новитета треба издвојити илустроване књиге: Морски коњић и подводна библиотека, ауторке Николете Новак, Пужић који је веровао у себе и Мала прича из великог мравињака, ауторке Маје Кораксић, Цецилијине магичне крофне, ауторке Гордане Тимотијевић и Трећа мачка, ауторке Весне Алексић. Следе четири духовито-забавна приручника о: другарима, породици, књигама и слободном времену и три нове књиге из едиције Најбољи на светуНајбоље баке и деке на свету, Најбољи родитељи и Најбоље комшије, ауторке Александре Бојовић. Овом женском ауторском тиму придружује се Бојан Љубеновић са своје три књиге из едиције Кад порастем, бићу...: Уки, мали фудбалер, Луна, мала тенисерка и Вук, мали глумац, али и Коста Миловановић, овог пута у улози писца, а не онако како смо навикли у улози илустратора, са својом књигом Лука, мали сликар. У оквиру исте едиције објављене су и књиге: Зоја, мала пијанисткиња, ауторке Наде Вуковић, и Теса, мала балерина, ауторке Николете Новак.

У свом освеженом и редизајнираном облику Пчелица ће на овогодишњем Сајму у Болоњи представити и своје старе адуте: едицију популарнонаучних енциклопедија Галерија великана, изузетну едицију илустрованих књига Бајке и митови народа света, серијал васпитно-едукативних књига Кад су мали велики, која говори о Нађи и Вуку, брату и сестри који имају озбиљан задатак да преваспитају одрасле, који се и не понашају баш зрело.

Поред ових новитета на штанду Пчелице посетиоци, потенцијални и стари сарадници, моћи ће да виде и прелистају бројна Пчеличина издања која су већ нашла свој пут до деце широм света која их могу читати на: чешком, исландском, монголском, руском, италијанском, кинеском, немачком, македонском и многим другим језицима. Листа језика на којима су Пчеличина издања доступна из године у годину постаје све дужа. Можда се стиче утисак да су само сајамски дани време када издавачи раде пуном паром, али то ни изблиза није тако. Пчелица је у протеклој години полако, али сигурно закорачила на француско и шпанско говорно подручје, па ће књиге Николете Новак Приче из шуме и Пријатељи из саване ускоро бити доступне на француском и шпанском језику, а књига Горана Марковића Лајка међу звездама на шпанском.

Лагуна представља иностраној публици издања домаћих аутора за децу, која могу бити занимљива и за светско тржиште.

Међу књигама за најмлађе ту су наслови „Кики и Цоле“ Бојана Љубеновића, „Ева и њен Рокси“ Срђана Анђелића, „Мравац Мрав“ Јелице Грегановић. За мале школарце ту су књиге „Серафина Крин и Срце света“ Александре Филиповић, „Срећни Принц“ Оскара Вајлда са предивним илустрацијама Ане Григорјев, књиге Уроша Петровића, Игора Коларова и Љубивоја Ршумовића. А за тинејџере ту су наслови попут „Нећу да мислим на Праг“ и „Осам соба наше слободе“ Соње Ћирић.

На шездесет првом Сајму дечјих књига у Болоњи Лагуна је један од 1.500 издавача из више од 100 земаља света. Земља почасни гост ове године је Словенија. Овогодишњи Сајам свечано је отворио италијански председник Серђо Матарела.

 

 

 

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара